İSTANBUL'UN TARİH KOKAN SEMTLERİ;KANLICA

İstanbul’un tarih kokan semtlerinden biridir Kanlıca. Bazen ismiyle özdeşleşmiş yoğurduyla anılır, bazen boğaz kıyısında yer alan tarihi köşkleriyle. Bazen nostaljik sokaklarıyla bazen de eşsiz boğaz manzarasıyla. Ne şekilde olursa olsun İstanbul’un Anadolu yakasına yolu düşenlerin Kuzguncuk gibi, Çengelköy ya da Beylerbeyi gibi görmek gezmek istediği yerlerdendir.



Beykoz ilçesine bağlı Kanlıca, Anadoluhisarı ile Çubuklu arasında bulunur. Kanlıca’ya yolu düşenler Arnavut kaldırımı sokaklarda gezebilir, tarihi yansıtan evleri ve yalıları fotoğraflayabilir, İskele’de Kanlıca yoğurdunun tadına bakabilir ve yakında bulunan Mihrabat Korusu ya da Anadoluhisarı’nda vakit geçirebilir.

Peki Kanlıca ismi nereden gelmiş.Rumca ismi Glaros (martı) olan Kanlıca’nın ismi hakkında değişik rivayetler vardır. Bazıları kağnı üretim yeri olmasından dolayı “Kağnılıca” kelimesinden geldiğini söyler. Bazıları da bu yörede yaşamış olan “Kanglı” isimli Türk boyundan geldiğini ileri sürer. Kırmızı renkli Osmanlı yalılarından ismini aldığını anlatanlar da vardır.


İsim hakkında en kabul edilir görüş ise şudur; Osmanlı padişahlarından biri İstanbul'un havası en temiz semtinin bulunmasını ister. Vezirlerden biri her semte kanlı et bulunan direklerin asılmasını ve en geç bozulan etin olduğu direğin havası en temiz semt olacağını söyler. Sultan emir verir ve Kanlıca büyük arayla birinci olur ve Osmanlı Sultanı bu semte Kanlıca ismini verir.

Bir gün yolunuzu Kanlıca’ya  çevirin, sokaklarını gezip tarihi ve sıcak bir semt yaşamını koklayın ve iskelede gün batımını seyrederek yorgunluk kahvenizi yudumlayın.








 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER