KNİDOS ANTİK KENTİ




Datça Yarımadasında, yarımadanın en uç noktasında Tekin Burnu üzerinde kurulmuş antik kent.

Akdeniz ile Ege’nin birleştiği noktada kurulan antik kent konumuyla en ilgi çekici ören yerlerimizden.

Kentin MÖ 13.Yüzyılda bugün Datça merkezin 1,5 km doğusunda bulunan Burgaz mevkiinde kurulduğu daha sonra yarımadanın ucuna taşındığı ortaya çıkmıştır.Bu taşınmada özellikle ticari nedenlerin etkili olduğu, kısa zamanda ticari liman faaliyetleriyle antik çağın en önemli metropollerinden olması nedeniyle kabul edilebilir görüştür.


Knıdos’un büyümesi, ünlenmesi MÖ 4.yüzyıldan sonra hızlanmıştır.Sadece önemli bir ticaret merkezi değil aynı zamanda kültür, sağlık ve dini merkez olarak ünlenmiştir.Antik çağın en zengin kentlerinden biri olmuştur.





Denize bakan bir yamaç üzerinde ve oldukça geniş bir alana yayılan antik kent uzun bir yürüyüş rotası sunuyor.Bu nedenle bu kenti gezmeyi düşünenlerin yarım gününü ayırması ve uygunsa öğleden sonrayı planlaması gerekiyor.Zira antik kentte gün batımı ayrı bir görsellik sunuyor.


Gezi rotası küçük yön ve isim tabelalarıyla düzenlenmiş.Kent girişinde ziyaretçileri ilk karşılayan 5 Bin kişilik tiyatro oluyor.


Tiyatro dışında; Yuvarlak Tapınak, Aphrodite Tapınağı,Dionysos Stoası ve tapınağı,Bolukrates çeşmesi, sur duvarları ve odeon önemli gezi alanlarıdır.

Günümüze ulaşmasa da antik çağın en ünlü Aphrodite heykellerinden (çıplak Aphrodite) biri buradaydı.Bugün heykelin kaidesini görmek mümkün.

Yine Knidos’un simgelerinden olan Knidos aslanı Osmanlı yönetiminin kazı izniyle 1858 yılında İngiltere’ye götürülmüş British Museum’da sergilenmektedir.




Knidos antik kentine iki şekilde ulaşım mümkün.Biri Datça’dan deniz yoluyla diğeri de karayoluyla. İnternet üzerinde karayolunun oldukça zor şartlarda olduğu ve tavsiye edilmediği yazılır.Ancak 45 dakika süren yol oldukça keyifli ve manzaralı.Sadece Knidos’a yaklaşıldığında 2-3 km lik dar bir yol mevcut.Burada da dikkatli gidilip diğer araçlara saygı gösterilince sorunsuz yolculuk mümkün.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER