KLAROS ANTİK KENTİ/KLAROS BİLİCİLİK MERKEZİ



KLAROS ANTİK KENTİ/KLAROS BİLİCİLİK MERKEZİ

İzmir’in Menderes ilçesi Ahmetbeyli mahallesi   sınırları içinde yer alan Klaros bir antik kentten çok bilicilik (kehanet) merkezi  olarak ünlenmiştir.

Kendi içinde önemli ilkleri ve eserleri barındıra Klaros yakınında bulunan Kolophon şehrinin bir kehanet merkezidir.

Foça’dan başlayıp Miletos’a kadar uzanan, Sakız ve Sisam gibi Ege adalarını da içine alan bölge İonya     (İyonya) bölgesi olarak adlandırılır.İyonlar bölgede 12 şehir devleti kurmuşlardır.




Bu şehirlerden biri de Menderes ilçesi Değirmendere yakınlarında bulunan Kolophon’dur. Kolophon’da   yaşayanlar daha sonra Ege Denizi kıyısında sahil kenti Notion’u kurmuşlardır. Günümüzde Kolophon ve Notion Antik kentleri etrafa saçılan birkaç kalıntı ve şehir duvarlarıyla varlığını belli etmektedir.


Klaros bu kentlerin kehanet merkezi olması yanında 18 kilometre uzaklıktaki Efes’in,Smyrna’nın, Lidya, Likya ve Karya bölgesinin de çok önemli bir bilicilik merkezi olarak yaşam sürmüştür.Bu devletlerden /uygarlıklardan birçok yönetici ya da ileri gelen kişiler Klaros’a grup olarak ve bireysel başvuruda bulunmuşlardır. Tarihte kişisel başvuruda bulunan en önemli kişilerden biri de Büyük İskender’dir.




Kuruluşu MÖ.13. Yüzyıla dayandırılan Klaros’un en parlak dönemi Helenistik döneme rastlar. Kentin Kolophon’un baş tanrısı Apollo adına inşa edildiği sanılır. Nitekim Klaros’ta en dikkat çekici yapılardan biri Anadolu’daki tek Dor uslübu  mimariye sahip Apollo Tapınağıdır.


Tapınak 6x11 mermer sütunludur ve gizli güçlere sahip kahinleri barındırmıştır..




Antik metinlerde burası “Apollon Klaros Bilicilik Merkezi” olarak adlandırılır. Klaros’un önemli özelliklerinden biri ilk kahininin Apollon Kahini Teiresias’ın kızı Manto olmasıdır.Kentin ilk kahini kadın daha sonrakiler erkektir. Anlatılan öyküde bilicilik merkezinin kurucusu da Manto’dur.Bazı antik kaynaklarda buradaki kutsal sudan (Manto’nun gözyaşları) bahsedilir.

Apollon Tapınağı’nın 27  metre doğusunda Apollon ve Dionysos’a ait Helenistik sunak dikkati çeker. Yine merkezin en dikkat çekici buluntularından biri; Leto,Apollon ve Artemis’e ait anıtsal kült heykellerdir. Her bir 8 metreyi bulan bu heykellerin bazı parçalarını kentin değişik yerlerinde dağınık halde görebilirsiniz. Heykellerin bazı orijinal parçaları da Efes ve İzmir Arkeoloji müzelerinde sergilenmektedir.  Birebir maketleri Klaros Arkeopark’ında sergilenmektedir.




Klaros Bilicilik Merkezi’ni ziyaret edenler özellikle tapınak ve diğer alanların önemli kısmının sular altında olduğunu görecektir.Zira burası deniz seviyesinin altında olduğu ve dışa akışı olmadığı için yağmur suları ve yeraltı suları etkisiyle yılın büyük bölümünü sular altında geçirir.

Gezi sırasında; Apollon Tapınağını, Küçük Eksedrayı,  Kehanetlerin gerçekleştiği tonozlu mekanları, Dikdörtgen anıt kaidesini, Apollon ve Dionysos’a ait sunak yerlerini, kült heykel parçalarını, orijinallerinin aynısı olan devasa heykelleri, Türkiye’nin ilk arkeoparkını, Apollon Tapınağı’nın makedini görebilirsiniz.





Ziyaret Saatleri

Haftanın her günü saat 17 ye kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Nasıl Gidilir
İzmir yönünden Menderes ilçesinden Ahmetbeyli yönüne devam edip, mahalle girişinde solda tabela takip edilir. Kuşadası Selçuk yönünden Ahmetbeyli girişinde İzmir yönüne devam edilerek yaklaşık 1 km sonra tabeladan sağa dönülür.




Yorumlar

  1. Merhaba.Yazınizi okudum,bu sayfayı Klaros'a gitmeden görmem çok iyi oldu.Bilgiler için çok teşekkür ederim.Bunun gibi başka yazılarınız var mı,varsa nerede bulabilirim?

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuzu çok geç gördüm kusura bakmayın blog sayfamda ve @cografigeziler instagram sayfasında benzer birçok yazıyı bulabilirsiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER