KADERİNE TERK EDİLEN KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ,GEZ KÖYÜ KİLİSESİ ERZURUM



GEZ KÖYÜ KİLİSESİ
Ülkemizde kaderine terk edilen, definecilerin talanına bırakılan bir kültür varlığı daha; Erzurum Gezköyü Kilisesi. Kilise Aziziye ilçesinde Gezköyü diye adlandırılan mahallede yer alıyor. Ermeniler tarafından yapıldığı bilinen ama kesin inşa tarihi bilinmeyen kiliselerden. Doğu Anadolu Bölgesinde ve özellikle Erzurum çevresinde Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı dönemlerden.Mimari özellikleri dikkate alınırsa 17.yüzyıla tarihlendiriliyor.








Dikdörtgen planlı bir yapıda, siyah taşlarla, 6x15x8 metre ebatlarında inşa edilmiştir. Yapının sağında 3, solunda 3, önünde 2 adet pencere bulunmaktadır. Kilisenin tek kapısı olup günümüzde kapısı sökülmüş (çalınmış) beyaz kesme taşlarla kapatılmış, kapatılan kapının yanında daha küçük bir kapı açılmıştır. Kilisenin tavanında herhangi simge ve resim bulunmamaktadır. Yapının içerisinde fresk süslemelere yer verilmiştir. İç kısımda tavanı tutan 4 adet sütun bulunmaktadır. İki de odası mevcut.




Maalesef yıllarca kullanılan bu kilise son yıllarda Erzurum’un Aziziye İlçesi’nde kentsel dönüşüm çalışması sırasında ortaya çıkarıldı. Yıllarca  kilisesinin ahır olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Gerek definecilerin, gerek ilgisiz vatandaşların ve zamanın etkisiyle büyük bir tahribata uğramış durumda.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER