FENER RUM PATRİKHANESİ


İstanbul’un Fener semtinde yer alan Fener Rum Patrikhanesi Hıristiyan Ortadoksları için çok önemli.Ortodoks dünyasının merkezi olan Fener Rum Patrikhanesi’nin bulunduğu İstanbul ve dolayısıyla Fener semti, Ortodoksların manevi başkenti sayılıyor.

Fener Rum Patrikhanesi'nin tarihi 12. yüzyıla kadar uzanıyor. Patrikhane'nin tarihi ibadet yeri olan Aya Yorgi Kilisesi 1601'e kadar “Kadınlar Manastırı” olarak kullanılıyordu. Manastır, Patrik II. Timoteos zamanında yeniden inşa edilerek 1614 yılından sonra “Ortodoks Rum Patrikhanesi Kilisesi” olarak kullanılmaya başlandı. 


Bina, bir rivayete göre 1701'de Osmanlı padişahı I. Mustafa'nın, bir diğer rivayete göre de padişah III. Ahmed zamanında baş vezirin emriyle 1704 yılında yıkıldı. Bazilika şeklinde inşa edilen bina, 1720 tarihinde yeniden yapıldı ve şimdiki görüntüsüne 1800'lü yıllarda yapılan kapsamlı bir restorasyonla kavuştu.
Patrikhaneye üçlü bir kapıdan giriliyor. Basamaklardan yukarı doğru çıkıldığında karşılaşılan ana kapı kapalı tutulduğu için hemen soldaki kapı kullanılarak Aya Yorgi Kilisesi’ne geçiliyor.
Kilisenin ana ibadet mekânı 12 havariyi ifade eden ve üzerinde havarilerin tasvirleri bulunan 12 sütun üzerine inşa edilmiş. Çeşitli kiliselerde bulunan taşınabilir üç mozaik ikon da burada yer alıyor. Bu ikonlardan dünyada sadece on ya da on beş tane bulunuyor. İkonalardaki etkileyici tahta oymacılığı (ikonostasion) için iki ustanın kırk yıl çalıştığı rivayet ediliyor.
Yolunuz Balat ve Fener semtine düşerse Ortadoksların bu önemli merkezini mutlaka ziyaret etmelisiniz








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER