CLANDRAS KÖPRÜSÜ UŞAK



Uşak ili Karahallı sınırları içinde yer alan tarihi köprünün geçmişi 1500 sene öncesine dayandırılır. Ulubey Kanyonu içinde akan Banaz Çayı üzerindeki köprü Frigyalılar tarafından yaptırılmıştır.

Ayaksız bir köprüdür.Kalem işiyle işlenmiş taşları birbirine geçirilmiş,iki ucu karşılıklı kayaların üzerine bindirme tekniğiyle oturtulmuştur. Uzunluğu 24 metre ,derinliği 17 metre ve genişliği 1.75 metredir.


Köprünün hangi amaçla yapıldığına dair kesin bilgi bulunmamasına karşın,yakınlarda bulunan bir antik kente (Pepeuze) su taşıma görevi gören kemer olduğu düşünülmektedir.Nitekim köprü ayaklarının devamında kayalara oyulan su yollarının kalıntılarını görmek mümkündür.

Köprünün hemen yanında ülkemizde ilk kurulan elektrik santrali olan Karahallı santrali vardır.Santralden boşaltılan su köprünün yanında 17 metre yükseklikten dökülerek bir şelale oluşturulmuş harika bir görsellik sağlanmıştır.



Köprü 2013-2014 yıllarında restorasyondan geçirilmiş çevresi mesire alanı olarak düzenlenmiştir. Gezerken keşke bazı şeylere izin verilmeseydi diye düşünüyorsunuz. Zira bu muhteşem güzelliği mangal kokuları ve dumanı arasında gezmek, Banaz Çayı içerisindeki çöpleri görmek keyfinizi kaçırabiliyor.

Yine de mesire alanına girdiğinizde suyun sesi, köprünün şelale ile oluşturduğu görsellik bütün yorgunluğunuzu alıyor. Burada birkaç saat doğanın sesi ve görüntüsüyle kafa dinlemek istiyorsunuz.

Clandras Köprüsüne ulaşım kolay. Uşak ve Karahallı’dan toplu taşıma araçlarıyla gidebileceğiniz gibi özel aracınızla tabelaları takip ederek ulaşıyorsunuz.

Tavsiyem Ulubey yakınlarında bulunan Blaundus Antik kentiyle gezinize başlamanız, Ulubey Kanyonlarıyla muhteşem coğrafyayı yaşamanız  ardından sola Karahallı yoluna devam edip yarım saat süren yolculuktan sonra Clandras Köprüsü’ne ulaşıp günün yorgunluğunu atmanız.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER