ABUGHAMRENTS (POLATOĞLU) KİLİSESİ



Kars ilinde Ocaklı (Anı) köyü yakınlarında bulunan Ani Ören Yeri son yıllarda ülkemizin adından en çok söz ettiren, en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. “Binbir kilise şehri” olarak da adlandırılan Ani Ören yerinde mutlaka görülmesi gereken değerlerden biri de Abughamrents (Polatoğlu) Kilisesidir.






Ani Ören yerinin kuzeybatısında Bostanlar deresinin üzerindeki surlara yakın plato üzerinde kurulan kilise M.S. 980 yılında Prens Pahlavuni tarafından yaptırılmıştır.

Ören yerinde Meryem Ana Katedrali (Fethiye Camii) ve Ebulmenucehr Camii görüldükten sonra sağ taraftan yürüyüşe devam edildiğinde kilise karşımıza çıkmaktadır.






Abughamrents Kilisesi Ani Ören yerinde günümüze en sağlam şekilde ulaşabilen eserlerdendir. Silindirik bir yapıya sahip olan kilise sekizgen kubbeli olup kubbenin temeli derin yüzeyi ayıran birbirine geçmiş ince sütunların desteklediği 6 kenar sütun üzerinde durmaktadır.

Kilise, üç basamaklı platform üzerine kırmızı, siyah ve kahverengimsi düzgün kesme taşlarla dolgu duvar tekniğinde inşa edilmiş olup dışta onikigen, içte heksakonchos (altı yapraklı yonca) planlıdır








Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER