TORTUM BAĞBAŞI KİLİSESİ /HAHO MANASTIRI


Tortum Bağbaşı Kilisesi (Haho Manastırı) Tortum ilçesi Bağbaşı beldesinde bulunmaktadır.Uzundere Tortum yolunda Bağbaşı sapağından devam edilerek ulaşılabilir. Bağbaşı beldesine hoş geldiniz yazısından sonra bir süre daha yola devam etmek zorunda kalmak şaşırtmasın. Köylülere sormak kiliseyi bulmayı kolaylaştıracaktır.


Yazılı kaynaklarda manastırın Gürcü Kralı Kuropalat David (961-1001) tarafından 978-1001 yılları arasında inşa ettirildiği ve manastırın Meryem Ana’ya adandığı belirtilir. Bu nedenle manastır Meryem Ana Kilisesi olarak da adlandırılır.


Manastır kısa zamanda önemli din adamları yetiştiren ve küçük el sanatlarının seçkin örneklerini öreten bir merkez olmuştur. Uzun yıllar etkin bir manastır işlevi yürüten yapı, Türklerin bölgeyi ele geçirmesinden sonra kilise cami görevi görmüştür. Rus işgalinde kısa süreliğine tekrar kiliseye dönüştürülmüş sonra cami görevini sürdürmüştür.

Günümüzde de cami olarak kullanılan yapının içini ancak namaz saatine yakın zamanlarda ziyaret edebiliyorsunuz. Çünkü diğer zamanlarda kapısı kilitli.


Haç planlı  mimariye  sahip kiliseden günümüze ana bina dışında iki şapel ve üç metre yüksekliğe yaklaşan çevre duvarı ulaşmıştır. Duvar dışında kalan şapeller ve lojman olduğu düşünülen yapıların büyük bölümü virane haldedir.

                                                         Soğukluk Mağarası

Bu arada Bağbaşı beldesine giderken “Soğukluk Mağarası” yazısı dikkati çekecektir.Güzel bir mağara görme hevesiyle indiğinizde bir hayal kırıklığı karşılayacak sizleri. Çünkü mağara diye adlandırılan küçük bir kovuk ve suratınıza esen soğuk hava sadece..






Yorumlar

  1. Duvarlardaki kusmuklar etraftaki içki şişeler kilisenin yıkılan bölümleri kullanılmayan yerlerindeki çöpler tam bir hayal kırıklığı kullanılan bölümde kapı kilitli kime ulaşılıp içini göreceğimize dair bir bilgilendirme kağıdı yok bir umutla gidip hayal kırıklığı ve hüzün ile döndük ailece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence haho kilisesinden bahsetmemişsin. Çünkü orası dini ibadet yeri hiçbir zaman içki şişesi veya kusuntu yoktur

      Sil
    2. Benzer hüznü biz de yaşadık ama maalesef ülkemizde birçok tarihi değerimizde benzer ilgisizlikle karşılaşıyoruz.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER