İNCİRLİİN MAĞARASI MİLAS


İncirliin Mağarası Muğla’nın Milas ilçesinin güneybatısında Manastır dağlarında bulunan Gökçeler Kanyon’unda yer alıyor.


Mağara içindeki jeolojik oluşumlar yanında tarih öncesi çağlarda yerleşim yeri olduğuna dair tarihi kalıntılarıyla da ünlü. Mağara girişindeki toprak zeminde ve mağara içinde çok sayıda prehistorik ve antik dönem arasına tarihlenen seramik parçaları bulunmuştur. Bu buluntular eski dönemlerde mağaranın kullanıldığını göstermektedir. Bu nedenle 2008 yılında Doğal Sit alanı yanında 1.Derece Arkeolojik Sit alanı olarak da kabul edilmiş. Mağara 2016 yılında ziyarete açılmıştır.



Mağara yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu fosil bir mağaradır. Mağaranın gelişiminde belirgin bir fay etkili olmuştur. Altta bulunan şistler (karst taban yüzeyi) nedeniyle, bölgedeki jeomorfolojik gençleşmeye ayak uyduramayan mağara, fay ve çatlaklar nedeniyle kafesli bir yapıya sahiptir.345 metre uzunluğundaki mağaranın 155 metrelik bölümü turizme açıktır.




İncirliin Mağarası dev sarkıt, dikit ve sütunlarının yanında damlataş havuz oluşumlarıyla da dikkat çekiyor. Mağara birbiriyle bağlantılı birçok salondan oluşuyor, bu salonların çoğu 6-7 metrelik dik uçurumlarla birbirine bağlı. Günümüzde ziyaretçiler bu uçurumları merdivenlerle ve yürüyüş yollarıyla geçebiliyorlar.

Mağaranın orta bölümde bulunan Gösteri Salonu, mağaranın en aşağı (giriş seviyesinden -7 m.) seviyesindeki kesimidir. Buranın bir başka özelliği de Milas Kaymakamlığınca fotoğraf çekiminin yasak olduğu mağarada sadece bu salonda kısa süreli izin verilmesidir. Bu yasağın sebebi konusunda yeterli bilgiyi almak da pek mümkün olmuyor. Zaten İncirliin Mağarası ülkemizin rehber eşliğinde gezilen tek mağarasıdır sanırım. Mağara yıllarca genç aşıklara mekan olmuş (bunu duvarlara yazdıklarından anlayabiliyorsunuz) belki bundan dolayı belki de dar geçişler ve dik inişlerin tehlikesinden dolayı rehber eşlik ediyor ama grup oluşmasını beklemek bir sıra hailinde gezmek ziyaretçileri sıkıyor biraz.



İncirliin Mağarası birçok mağaraya sahip Gökçeler Kanyonu’nun turizme kazandırılan tek mağarası. Mağaraya ulaşım bir yere kadar kolay. Arabanızla kanyonu  yukarıdan seyredebileceğiniz bir yere kadar geliyorsunuz. Kanyon ve mağara girişi olarak belirlenmiş bu alana çok güzel bir de cafe yapılmış. Kanyon cafe hem manzaranın tadına varmak hem de mağara gezisi öncesi veya sonrası soluklanmak için ideal. İlgi ve fiyatlar da uygun.

Cafenin yanından eğimli yamaçta ağaçlar ve makilikler arasından keyifli bir yolculukla 10 dakikalık yürüyüş mağara girişine ulaştırıyor. Giriş 5 tl. İniş yorucu değil ama çıkış oldukça yıpratıyor zaten kısa mesafelerle dinlenme bankları koymaları da bunu anlatıyor.















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER