ANİ ÖREN YERİ


Kars’ın yaklaşık 45 kilometre doğusunda yer alan ören yeri Ermenistan’la sınırımızı oluşturan Arpaçay Vadisi’nin muhteşem görüntüsü eşliğinde, tarih, mimari ve doğal güzelliklerini sunmak için ziyaretçilerini bekliyor.

Biraz gözden ırak biraz gönülden uzak ama gezip ayrılırken “biraz daha mı kalsaydım” burukluğunu yaşayacağınız bir yer. Her mevsim güzel.



Biz hep Ani harabeleri olarak anarız ama köye ve ören yerine geldiğinizde ANI olarak bilindiğini görüyorsunuz.


2016 yılında ülkemizin UNESCO Kültür Mirası olarak kabul edilip koruma altına alına Anı birçok tarihi ve mimari değeri sunan önemli yerleşimlerden. Açık hava müzesi görünümündeki ören yerinde Ermeni ve Gürcü mimari eserlerin yanında Selçuklu dönemi eserlerini de görebiliyorsunuz. Hem de Türk tarihi açısından büyük önemi olan eserler.

Anı ayrıca Tarihi İpek Yolu üzerinde olduğu için döneminin 100 bin nüfuslu büyük şehirlerinden biri olmasıyla da ünlü Günümüzde biri Ülkemiz diğeri Ermenistan tarafında yer alan tarihi yolun köprü ayaklarını görebiliyorsunuz.

                                           Arpaçay ve İpek yolu Köprüsü

Anı MÖ 3000 lü yıllardan itibaren yerleşimin görüldüğü kentlerden. Özellikle 9. Yüzyıldan itibaren muhteşem mimari yapılarla donatılan kent 14. Yüzyıla kadar İpek Yolu etkisiyle çok büyük bir ticaret merkezi olmuş.Bargatlı Krallığı, Gürcü Krallığı,Bizans ve  mimari  eserleriyle ün yapmış.

Peki Anı ören yerini nasıl gezeceğiz ve neler göreceğiz? Öncelikle  3 saat gibi bir zaman ayıracağız.

                                                              Ani Surları



Anı ören yerine girerken ilk dikkati çeken devasa surları. İlk olarak 964 yılında Bargatlı Kralı 3. Aşot yaptırılmaya başlayan surlar 1064 yılında Selçukluların egemenliğinden sonra şehri kontrolle görevlendirilen Şaddadi Beyi Ebul Menucehr tarafından tamamlanır. İki kademe halinde yapılan surlar üzerinde değişik uygarlıkları sembolize eden armalar ve hayvan figürleri dikkati çeker. Surların dışında kent çevresinde ilk yerleşimin başladığı mağaralar yer alır.

                                                       Ani'de ilk yerleşimin yapıldığı mağaralar

                                         Aslan kabartması ve Aslanlı Kapı



7 kapıya sahip surlardan içeri aslanlı kapıdan girilmektedir. Anı ören yeri ya saat yönünde ya da tersi yönde bir daire çizilerek gezilmelidir. “Binbir Kiliseli Şehir” diye anılmasına sebep olan çok sayıda kilisenin bulunduğu kent aynı zamanda ilklere sahip olmakla da bilinir. Örneğin ülkemizdeki ilk ve tek Zerdüşt Tapınağı Ateşgede, yine ülkemizdeki ilk Selçuklu yapısı Türk Camii Menucehr Camii, ilk Selçuklu medresesi ve sarayı, Alparslan’ın ilk Cuma namazını kıldığı Fethiye Camii (Meryem Ana Katedrali) Anı’nın özel bir şehir olmasını sağlamaktadır.

Anı’da görebileceğimiz bazı tarihi değerler;

Surp Amenap’rikitch Kilisesi: Yıldırım düşmesi sonucu yarısı yıkılmıştır,restorasyon çalışmaları devam ediyor.

   Tigran Honents Kilisesi:Antik Kent’in Kuzeydoğusunda Arpaçay’a bakan tepede, Gürcülerin Ani’ye hakim olduğu dönemde, Ani’li zengin tüccar Tigran Honents tarafından 1215 yılında inşa edilmiştir.


   Genç Kızlar Kilisesi (Bakireler Manastırı): Arpaçay kenarında uçurumlar üzerinde kurulmuştur. Ulaşılması en zor kilisedir.



 Meryem Ana Katedrali (Fethiye Camii): Anı ören yerinin sembollerindendir.En büyük yapı kompeksi durumundadır. Bargatlı kralları tarafından 1010 yılında inşaası tamamlanan kilise Sultan Alpaslan’ın 1064 yılında bölgeyi fethettikten sonra ilk Cuma namazını kıldığı yer olduğu için Fethiye Camii olarak anılır.



 İpekyolu Köprüsü:Arpaçay üzerinde iki ülke sınırları içinde yer alan ayakları görülür.

Ebu'l Manuçehr Camii:1072 yılında Şaddadi Beyi Ebu’l Manuçehr tarafından yaptırılmıştır. Anadolu’da yaptırılan ilk camii olarak bilinmektedir.Caminin pencerelerinden Arpaçay manzarası, İpekyolu köprüsü manzarası harikadır.Alt katı medrese olarak kullanılmıştır.
                                               Ebu'l Manuçehr Camii



Abughamrents (Polatoğlu) Kilsesi:Bostanlı  Deresi’ne bakan tepede yapılmıştır. Sekizgen yapıdaki kilise günümüze en sağlam ulaşan yapı durumundadır.
                                        Abughamrents (Polatoğlu) Kilsesi



   Selçuklu Sarayı:Kentin kuzeybatısında bulunan yapı Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerindendir ve ülkemizdeki birkaç Selçuklu sarayından biridir.

   Selçuklu Kervansarayı:Kent merkezinde inşa edilmiştir. Özellikle taç kapısı üzerindeki Selçuklu mimari işlemeleri görülmeye değer.





Anı ören yeri haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. Müze kartı olanlar için giriş ücretsiz. Ulaşım için Kars-Ardahan yolundan tabelayı takip edip güzel bir asfalt yoldan yaklaşık yarım saatte ulaşılabiliyor.











Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER