YUNUS PAŞA CAMİİ TARAKLI /KURŞUNLU CAMİİ


Taraklı’nın Ulu Camii mahallesinde bulunan ve ilçenin en büyük tarihi yapısı olan inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1516/1517 yıllarına tarihlendiriliyor.


Yavuz Sultan Selim’in Ridaniye seferi sırasında Taraklı’da kışlayan vezir Yunus Paşa tarafından 4 ay gibi kısa bir zamanda yaptırıldığı anlatılmaktadır.Bu kadar kısa zamanda inşa edilmesine rağmen cami bazı özellikleriyle önemli eserler arasına girmektedir.



Yunus Paşa Camii bir Mimar Sinan eseridir. Mimar Sinan, caminin taş bloklarını yerleştirirken, her iki taşı ortalarından oyup demir çubuk yerleştirdikten sonra üzerine harçtan çok eritilmiş kurşun döktürmüştür.Kubbesi de kurşunla kaplıdır.Bu nedenle halk arasında “Kurşunlu Camii “olarak da adlandırılmaktadır. Cami mimari yapısı ve sağlamlığıyla dikkati çekmektedir. 500 yıllık zaman süresinde bir çok büyük depreme (en son 1999 Marmara depreminde en küçük hasar bile yaşanmamıştır) rağmen günümüze sapasağlam ulaşmıştır.



Caminin bir başka özelliği de yapıldığı yıllarda yanında bulunan hamamdan  alttan buharlı  ısıtma sistemiyle ısıtılmış olmasıdır. Yıllardır faydalanılan bu ısıtma sisteminin bugün bile kullanılır vaziyette olduğu, fakat günümüzde hamam faal olmadığı için ısıtma faaliyetini yerine getiremediğini de belirtelim.

Cami kare planlı, tek minareli ve üzeri tek kubbe ile örtülüdür. Camini tamamı sarı kesme taştan yapılmıştır.Duvat kalınlığı 1,50 metredir. Camide akustik özelliğini vermek için dört köşesinde 32 tüp yerleştirilmiştir.


Haziresinde Osmanlı döneminden yakın zamana  kadar asker, kadı ve Taraklı eşrafına ait insanların gömüldüğü 49 mezar bulunmaktadır.

   "Bu arada caminin yapılışı ve özellikleri hakkında sağlıklı bilgileri veren Taraklı'lı amcanın sanki o günleri yaşıyormuşcasına heyecanlı anlatımı çok keyifliydi.Ridaniye Savaşı'na giden Yavuz'un askeri gibiydi"




Yorumlar

  1. Caminin yapımı hakkında bilimsel bir kaynak arıyorum. Yazdığınız detayları içeren bir kaynak önerir misiniz.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar, cami hakkındaki bilgileri; üzerindeki kitabeden, internette kültürportalı.gov.tr, kültürenvanteri.com sitelerinden yararlanarak düzenledim. Ama en yararlı bilgiler blogdaki fotoğrafta da fark ettiğiniz gibi Taraklı'nın yaşlılarından dinlediklerimden geldi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER