TOPKAPI SARAYI HAREM DAİRESİ


Harem Arapçada “kimsenin girmesine izin verilmeyen kutsal yer” anlamına gelmektedir.            Osmanlılarda ise harem kelimesi iki anlam ifade etmektedir. Birincisi padişahın ailesi ikincisi ise ailenin yaşadığı mekandır.

Topkapı Sarayı Harem Dairesi, padişah, valide sultan, padişah kadınları, çocukları, kız ve erkek kardeşleri ile hizmetli cariyelerin ve Harem’in koruyucusu Kara Ağaların yaşam alanıydı. Harem hanedanın özel alanıdır ve yasaklı alandır.



 Hanedanın özel ve yasaklanmış yeri olan bu yapılar topluluğu, 16. yüzyıldan 19. yüzyıl başlarına kadar çeşitli dönemlerinin üslubunda örnekler içeren ve mimarlık tarihi açısından son derece önemli bir komplekstir. Her padişah döneminde yapılan eklemelerle genişleyen Harem’de günümüzde, yaklaşık 300 oda, 9 hamam, 2 cami, 1 hastane 1 çamaşırlık ve çok sayıda koğuş bulunur.
Topkapı Harem kompleksinin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hürrem Sultan’ın saraya yerleşmesiyle oluşmaya başladığı düşünülmektedir.


Topkapı Sarayı’nın harem dairesi Haliç yönünde ve oldukça güzel bir manzaraya sahiptir. Sarayı gezenler isterlerse ve belirli bir ek ücret ödeyerek (25 TL ve müze kart geçerli değil) harem kompleksini de gezebilirler. Salı günü hariç diğer günler gezilebilmektedir.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER