İZMİR ARKEOLOJİ VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ


İzmir ve çevresi ülkemizin en fazla antik kente sahip bölgelerindendir. Bölgede yerleşim yerleşim 8-9 Bin yıl öncesine kadar indirilmektedir. Şehirde yer alan Yeşilova Höyüğü aynı zamanda ülkemizin de en eski yerleşim yerlerindendir.

Tabii bu eski yerleşim bölgesi birçok tarihi eseri de bünyesinde barındırmaktadır. Bu eserler İzmir Sanat ve Tarih Müzesi yanında Arkeoloji ve Etnoğrafya müzelerinde ziyaretçilerini beklemektedir.


İzmir Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzeleri İzmir Konak’ta, Varyant yolunda yer almaktadır.


İzmir’de ilk arkeoloji müzesi 1924 yılında Basmane Kapılar semtinde kurulmuştur. 1951 yılında Kültürpark’ta ikinci müze açılmış, bugünkü müze de 1984 yılında ziyarete açılmıştır.

Üç katlı olan müze binasında; zemin katta tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı eser depoları, restorasyon laboratuvarları, kütüphane ve arşiv bulunurken, ilk katta; idari bölümler yer almaktadır. 


Taş Eserler Salonu, aynı zamanda müzeye giriş katı da olan orta katta yer alır. Bu bölümde; mermer ve taş heykeltıraşlık eserleri içeren büyük heykeller, büstler, portreler ve masklar sergilenmektedir. Müzemizdeki plastik eserler, sadece Hellenistik (M.Ö.330-30) ve Roma (M.Ö.30- M.S.395) dönemlerine aittir. 



 İzmir Arkeoloji Müzesi’nin en çarpıcı eserleri arasında bulunan Roma Dönemi’ne tarihlenen mermer “Androklos Heykeli’nin” Efes’in kurucusu Androklos’a ait olduğu düşünülmektedir.

 Üst katta bulunan Ord. Prof. Ekrem Akurgal Seramik Eserler Salonu ise; kronolojik bir sıra halinde düzenlenmiştir. Bu salonda çeşitli kazılardan ele geçmiş olan; Prehistorik Çağlar’dan Bizans Dönemi’ne kadar çok sayıda eser sergilenmektedir.

 Ege Denizi’nde batıklardan çıkan; “Bronz Koşan Atlet Heykeli” ve “Bronz Demether Heykeli” müzemizin en ilgi çeken eserlerindendir.



Ulaşım

İzmir Arkeoloji Müzesi Konak Bahri Baba Parkı içinde olup Konak’tan geçen tüm ulaşım araçlarını kullanarak Müze’ye kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Müze girişi Varyant’ın Konak inişinde Diş Hastanesi’nin karşısındadır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER