ACIPAYAM YAZIR CAMİİ "Ahşap sanatının ve muhteşem tabloların eseri"



İnternetten Denizli çevresi gezilecek yerler araştırılırken Yazır Camisi dikkatini çekecektir bazılarınızın. Tabii bir Pamukkale, bir Leodikeia gibi hemen ön planda tanıtılmamaktadır. İşte kendi ahlinde bir cami diye düşünmeyin, mutlaka araştırıp gezi programınıza alın.



Hele gezi planlaması yaparken günü nasıl doldururum, yakın çevrelerde nereleri gezebilirim diyen olursa tam uygun bir yer. Nitekim ben günlük bir plan yaptım kendime;  Acıpayam Dodurgalar Keloğlan Mağarası’nı gezmeyi planlarken yanına Yazır Camii’ni ve Burdur Salda Gölü’nü de ekledim. Üçünü de bir gün içinde dolu dolu geziyor hatta günün yorgunluğunu akşamüzeri Salda’nın berrak sularına girerek giderebiliyorsunuz.


Peki Yazır Camii nerede ve özellikleri ne?

Yazır Camisi Denizli Acıpayam İlçesi Yazır Kasabası’nda. Denizli’den yaklaşık bir saatlik yolculuktan sonra ulaştığınız Acıpayam ilçesinden Antalya yoluna 15 dakika daha devam ettiğinizde solda Dodurga-Yazır kasabalarının tabelasını görüyorsunuz. Buradan döndüğünüzde önce 3 km sonra sol tarafta küçük ama oldukça renkli görünümlere sahip Keloğlan Mağarası’nı geziyorsunuz. Ardından geldiğiniz yoldan geri dönüp sağ tarafta göreceğiniz kasabaya yöneliyorsunuz. Birkaç dakika sonra Yazır kasabasına geleceksiniz.


Kasaba girişinde sağ tarafa döndüğünüzde kasaba meydanına ve camiye ulaşacaksınız.



Yazır Camii 1801 yılında Hacı Ömer Efendi tarafından yaptırılmış. En önemi özelliği ülkemizde genelde 13. yüzyıl camilerinde görülen ağaç (ahşap) direkli ibadet yerlerinden biri  (10 adet aşhap sütun)  ve cami içindeki süslemeleri. Çoğu;bitki,ağaç, ve natürmort motiflere yer veren tablolarla süslüdür. Tavanın da her parçası ayrı bitki süslemelerine sahiptir.




Yazır camisinin içinde kendinizi sadece bir cami içinde hissetmiyorsunuz. İnsana huzur veren mutluluk veren ferahlatıcı  bir hava buluyorsunuz.

Cami 2003 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarıyla sağlamlaştırılmış ve turistik gezilere açılmıştır. Özellikle iç süslemeleriyle Türkiye’de benzeri olmayan cami mutlaka gezilip görülmeli.



















                       Dodurgalar keloğlan mağarası


                          Salda Gölü

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER