PERS ANIT MEZARI/TAŞ EV/SATRAP MEZARI FOÇA


Taş Ev / Satrap Mezarı/Pers Anıt Mezarı: Foça’da günümüze kadar gelen en önemli kalıntılardan biridir. İzmir-Çanakkale Karayolundan ilk Foça sapağından Foça’ya gidilirken yol üzerinde sağ tarafta görülen ve Taş Kule /Taş Ev /Satrap Mezarı/Pers Anıt Mezarı gibi değişik adlarla anılan mezar ve etrafındaki kalıntılardır. Kesin tarihi belirlenememişse de mezarın Pers Egemenliği esnasında yörede bulunan bir komutan veya Satrap (Vali) adına MÖ.546 yılının ikinci yarısında yapıldığı kabul görmektedir. Sardes Savaşının hemen ardından Pers Kralı Kyros tarafından yaptırılmıştır. İran’daki benzerlerinin prototipi olarak inşa edildiği düşünülmektedir.

       Lahit Yeri

Mezar yerli kayaya oyulmuştur. Sadece kaya oyulup sıradan bir mezar yapılmamıştır. Üst bölüm kübik bir biçimde basamaklar halinde yukarı doğru küçülerek uzamaktadır. Alt bölümün ön yüzünde Sahte Kapı bulunur. Artı şeklinde işaret kazınmış olan bu bölüm, gerçek dünya ile ölülerin dünyasına geçişi simgelemektedir. Sahte Kapı üzerindeki süslemeler İonia ve Lydia sanatında da görülmektedir. Bu kapı üzerindeki detaylar İran’da Kyros’un mezarında ve iki Ateş Tapınağında da görülmektedir. Kyros’un bu mezardan 10 veya 20 yıl sonra kendi mezarında bu Taş Ev’in etkisinde mezarını yaptırdığı düşünülmektedir.

              Sahte Kapı Bölümü

Mezarın gerçek kapısı batı yönündedir. Bu kapı giriş odasına, oradan da mezar odasına açılır. Mezarın sağı solu dinsel törenler için basamaklar yapılmıştır. Bu basamaklar üzerindeki iki farklı boyuttaki çukurlar Zerdüşt inancına göre ateş yakılması için yapılmıştır. Taş evin etrafına oyulmuş olan nişler kurban törenleri için oluşturulmuştur.

        Batı Yönündeki Gerçek Kapı

2000-2001 yılında Prof.Dr. Ömer Özyiğit Başkanlığındaki Phokaia Kazı Ekibi tarafından Taş Ev restore edilmiştir. Bu restorasyonda defineci terörü tarafından delik deşik edilen, çobanların yakmış olduğu ateşin isleriyle simsiyah olan ve doğal koşullarla tüf taşının içine işleyerek değişik yerlerde kopmalara sebep olan likenler yapılan çalışmalarla temizlenmiş, tüf taşı tozu ve bu tozu bağlayıcı maddelerle delikler ve yıpranan yerler onarılarak, eser özgün yapısına kavuşturulmuştur. Yalnız Taş Ev değil, 2500m2 lik bir çevre düzenlemesiyle bu alanda güzel bir çalışma yapılmıştır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER