AYA NİKOLA MANASTIRI KIYIKÖY



Aya Nikola Manastırı Kıyıköy gezisinde mutlaka görülmesi gereken tarihi değerlerden biri.VI.Yüzyılda Justnyen döneminde yaptırıldığı belirlenen manastır ülkemizin hatta Avrupa’nın en güzel ve en büyük kaya oyma manastırı olarak kabul ediliyor. Sırf bu özelliğiyle bile ziyaret edilmeyi hak ediyor.

Tamamen kayaların oyulmasıyla oluşturulan manastırın zemin (giriş) katı ibadet alanlarından üst katı rahiplerin dinlenme, yatma alanlarından, bodrum katı da ayazmadan meydana geliyor. Kıyıköy’de Rumların yoğun olarak yaşadığı 19.yüzyılda önüne ahşap bölümlerin de eklendiği ama zamanımıza ulaşmadığı belirtiliyor.




Yarım yuvarlak kubbeler ve sade başlıklı sütunlara oturmuş yapının ön kısmı yıkılmış, kayaların içindeki kısım ise kabartmalarıyla ilgi çekmeye devam etmektedir.

Ülkemizdeki birçok kültürel değer gibi Aya Nikola Manastırının da kaderine terk edildiği, uzun dönem defineciler tarafından talan edildiği görülüyor. Bugün de herhangi bir denetim ve koruma yok isteyen istediği gibi gezebiliyor. Sadece herhangi bir görevlendirme olmadan ziyaretçilerin ufak bahşişleriyle gönüllü koruma görevi üstlenen “Tako lakaplı” Kıyıköy’lü bir vatandaş bu işi yapıyor.



Bu arada Kıyıköy’ün mübadele dönemine kadar Rumların yoğun olarak yaşadığı, bugün ise genelde Selanik’ten getirilen Türklerin yaşadığı bir Karadeniz köyü olduğunu belirtelim. Köyde kısa bir yürüyüş yaptığınızda o dönemleri yansıtan evlerin hala ayakta olduğunu göreceksiniz.

Aya Nikola Kıyıköy’de Pabuçdere kenarında ziyaretçilerini bekliyor.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER