MALTEPE BEŞÇEŞMELER


Benim gibi İstanbul’da hala mahalle sıcaklığının yaşandığı yerleri arıyorsanız gideceğiniz yerlerden biri de Maltepe Yalı Mahallesi ve Beşçeşmeler meydanıdır. Hele bir de nostaljik Türk dizi mekanları merakınız varsa burası idealdir. Çünkü yirmi sene önce hayatımıza giren mahalle dizilerinden “Mahallenin Muhtarları”  dizisi bu mahalleyi mekan edinmiştir.




Mahallenin sıcaklık veren sokaklarını gezerken veya dizide Temel’in meşhur kahvesi olarak hatıralarımıza kazınan cafede çayınızı kahvenizi yudumlarken o yılları yad etmemek mümkün olmayacaktır.

Bu sokaklarda dolaşırken tarih meraklıları için de dikkat çekici eserler bulacaksınız. Özellikle meydana ismini veren tarihi Beşçeşmeler gibi..



Bu mahalleye gelmişken mutlaka yapılması gereken etkinliklerden biri de iki yüz yıldan fazla geçmişe sahip (1810’dan beri) Tarihi Beşçeşmeler Fırını’nda meşhur simit ve çayıyla yorgunluk atmaktır.

Maltepe geçmişi  Orhan Gazi dönemine kadar inen, İstanbul’un en eski ilçelerindendir. Özellikle 18. Yüzyılda Kazasker Feyzullah Efendi zamanında önemli bayındırlık hizmetleriyle tanınan bir ilçedir. Bugün ilçe sınırları içinde görülebilen Beşçeşmeler, Cami, hamam ve köşkler  (Remzi Paşa Köşkü ve Fenerli Köşk gibi) hep bu dönemin eseridir.


Feyzullah Efendi Çeşmesi (Beşçeşmeler):  İskele Meydanı'ndaki asmalı kahvenin önünde bulunan çeşmenin yapım tarihi 1728'dir. Halk arasında, çeşmenin yapımı sırasında parası tükenen Feyzullah Efendi'yle Padişah III.Ahmet arasında geçen bir öykü anlatılır. Çaresiz kalan Feyzullah Efendi, saraydan Anadolu'ya bir torba altın gönderildiğini öğrenince Maltepe'de postanın yolunu keserek çeşmeyi bitirmesi için gerekli miktarda altına el koyar. Olayı öğrenen III.Ahmet önce çok kızar, sonra da söz konusu çeşmeyi merak ederek kılık değiştirip Maltepe'ye gelir ve işçi olarak çeşme yapımında çalışmak için Feyzullah Efendi'den iş ister. Feyzullah Efendi kollarını sıvamış, çeşmeye suyu getirecek kanalda çalışmaktadır. Vakit öğleye yakın olduğundan III.Ahmet'e öğleden sonra çalışmak üzere hazırlanmasını söyler. III Ahmet ise bir an önce işe başlamakta ısrarlıdır. Bunun üzerine Feyzullah Efendi, “Şimdi yoldan gelmişsin , yorgunsun'der. "Eğer işe başlarsan yevmiyeni nasıl alacaksın? Tam gün versem benim sana hakkım geçer, yarım gün verince de senin bende hakkın kalır.” Bu sözleri duyan III.Ahmet, Feyzullah Efendi'nin hayır için çalıştığına inanır ve kendini tanıtıp postadan aldığı altını helal eder, ayrıca bir kese de altın bağışlar. Bu öykünün gerçek olup olmaması bir yana, Feyzullah Efendi'nin hayırsever kişiliğini yansıttığı görülmektedir. Feyzullah Efendi, yaptırdığı çeşmeye Kayışdagı suyunu toprak künkler döşeterek getirtmiş, bu yolla Maltepe köyünün içme suyu ihtiyacını gidermiştir. eski belediye başkanlarından Selami Oğuz'un verdiği bilgiye göre bu künkler 1950'ye kadar dayanmıştır.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ