KIYIKÖY



Kıyıköy,Kırklareli’nin Vize ilçesinde yer alan küçük bir Karadeniz balıkçı köyü. Kıyıköy de tıpkı Ağva gibi iki dere arasında (Pabuçdere ve Kazandere) yer alan köylerden biri. Köy diyoruz ama aslında yazın oldukça kalabalık, kışın sakin bir kıyı kasabası.Hatta kırmızı tuğlalı surları, ahşap ve taştan yapılmış Rum evleriyle neredeyse bir Orta Çağ kasabası.





Kıyıköy,çoğunluğu Selanik göçmenlerinin oluşturduğu mübadele kasabalarından.Sokaklarında, yıkılmaya yüz tutmuş evlerinde Rumların hatıralarını hissedebiliyorsunuz. Ayrıca konuştuğunuz insanlarda o göçmenlerin samimiyetini de görebiliyorsunuz.

Köyde gezerken birçok yerde Türk bayrağını,Atatürk posterlerini ve Beşiktaş bayraklarını görebiliyorsunuz.(Bir yazıda köy halkının %95’inin Beşiktaşlı olduğunu okumuştum, sordum oran net değilse de çoğunluk böyleymiş)


Kıyıköy sakinliği yaşamak,deniz ve akarsu keyfini çıkarmak, Istranca Dağları ormanlarının bol oksijenini solumak,acıkırsanız Karadeniz’in taze balıklarını tatmak, isterseniz bir pansiyonda isterseniz çadırınızı kurup kamp ortamında güzel gün geçireceğiniz harika köylerimizden.

Tarihte birçok uygarlığın yaşadığı yer olarak da bilinen Kıyıköy’de tarihi değer taşıyan eserleri de görmek mümkün. Bizans döneminden kalan kale kapısından girilen köyde; Kıyıköy camii, Liman hamamı kalıntıları ve ülkemizin en büyük kaya oyma manastırı kabul edilen Aya Nikola Manastırı’nı da  gezmelisiniz.



Yaz mevsiminde tatilcilerin etkisiyle çok kalabalık bir yerleşim halini alan Kıyıköy en güzel sonbahar ve ilkbahar mevsiminde gezilebilir (tabii benim görüşüm)

Ulaşım;
İstanbul’a yaklaşık 164 km uzaklıkta olan Kıyıköy’e kendi aracınızla gidecekseniz İstanbul'dan Edirne yönüne doğru giderken Çerkezköy ayrımını kullanarak önce Vize'ye 30 dakika sonrada Kıyıköy'e ulaşabilirsiniz.( Silivri,Çerkezköy,Kapaklı,Saray,Kıyıköy)







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER