KAUNOS ANTİK KENTİ

 

Yolu Köyceğiz Gölü, Dalyan Deltası ya da İztuzu plajı yakınlarına düşenleri alternatif gezi planlarından biri mutlaka Kaunos Antik Kenti ve Kaunos Kaya Mezarlarını ziyaret etmek olmalı.

Kaunos Antik Kenti Dalyan Boğazı kıyısındaki Çandır Mahallesinde bulunuyor. Buraya ulaşmanın iki yolu var. Birincisi Köyceğiz-Fethiye yolunda Döğüşbelen sapağından dönüp manzaralı bir göl yolculuğu eşliğinde Çandır’a ulaşmak.Çandır’ın içinde Kaunos tabelalarını takip ederek antik kente varmak. Bu yol aracınızla kentin giriş noktasına kadar ulaştırıyor. İkinci ulaşım şekli ise Dalyan Çayı’nı feribotla ya da teknelerle geçip 1 km kadar yürümek.


Peki Kaunos nasıl bir antik kent; Çevreye hakim bir tepeden göl kıyısına (bir zamanlar deniz kıyısı tabi) kadar oldukça geniş bir alana yayılmış. O nedenle özellikle yaz mevsiminde ziyaret edildiğinde sıcak ve susuzluk zorluyor ona göre tedbir alınmalı.

Birçok antik kentte olduğu gibi burada da ziyaretçileri ilk karşılayan Roma Hamamı. Buradan göl kıyısına doğru devam ettiğinizde; anıtsal kapı, antik yol, yuvarlak yapı, tapınak, agora, bazilika ve anıtsal çeşme gibi yapılar görülebilir. Girişte sola doğru devam ettiğinizde ise özellikle kilise ve tiyatro dikkati çekecek. Tabi bir de Dalyan kanallarının manzarası.

Kaunos antik çağda deniz kıyısında yer aldığı için ticari açıdan oldukça önemli bir kent durumunda. Dalyan Çayı başta olmak üzere akarsuların taşıdığı alüvyonların denizi doldurmasıyla liman özelliğini ve ticari önemini kaybetmiş. Kent hakkında gerekli bilgileri Tarihçi Heredot ve Coğrafyacı Strabon’dan öğreniyoruz. Heredot’a göre Kaunos’lular Anadolu’nun terli halkı kabul edilen Karyalılardan ama kendilerini Giritli kabul ediyorlar. Kenti ikiz kız kardeşiyle uygunsuz ilişki yaşayan Miletos’lu Kaunos kuruyor. Strabon’da kentin ağzı kapanabilen bir limanının ve tersanesinin bulunduğunu yazıyor.



Bir anlatı da Kaunos’lularla ilgildir. Kaunos halkı bütün tarihi boyunca sıtma hastalığıyla yaşamışlardır. Sıtma etkisiyle kendilerini “hastalıklı” dedirtecek kadar yeşil benizlidir. Bu bilgiyi de Helenistik çağ araştırmacısı Stratonikos’tan öğreniyoruz.

En az üç saatinizi ayırarak gezebileceğiniz Kaunos’ta nerelerin görülebileceğini bir daha sıralayalım. Akropol, şehir surları, tiyatro, kilise, Roma hamamı, agora, stoa, anıtsal çeşme, tapınaklar ve kutsal alan, liman ve depolar. Antik kentte kazıların devam ettiğini de hatırlatalım. Antik kent haftanın yedi günü açık. Müze kartı ve öğretmen kimliği olmayanlar için giriş 25 TL.

Kaunos Anti Kenti rotasında, Kaunos Kaya Mezarları, Dalyan ve yakınındaki İztuzu Plajı gezilmeli. Dalyan Boğazı’nda tekne turu yapılmalı.

 







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER