AKYAKA (AZMAK NEHRİ)

 

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi Türkiye’nin sakin şehirlerinden (Cittaslow). Sessiz, sakin hali, genellikle iki katlı kendine özgü ahşap evleriyle bu ünvanı fazlasıyla hak eden yerlerden. Yakınında bulunan Sakartepe ile Gökova Körfezi arasında konumlanmış huzur dolu bir turizm merkezi. Ortalama nüfusu 1500 kadar olsa da yazın bu sayı üç katına çıkıyor. Buna rağmen diğer kıyı kentleri gibi yoğunluk ve karmaşa yaşanmıyor.

Sakar Geçidi’nin virajlı yollarından ayrılıp Akyaka’ya giriş yaptığınızda hemen bir huzur bir mutluluk kaplıyor insanın içini. Neredeyse hepsi birbirinin aynısı olan begonvillerle kaplı ahşap evleri çok güzel bir görüntü sunuyor.Zaten görüntüyü bozacak farklı yapılaşmaya izin verilmiyor.Kısa bir Akyaka turunun ardından sahile inip aracınızı park edip keyifli sokakları gezmek kalıyor.Çok büyük bir yerleşim yeri olmadığından Akyaka’yı gezmek pek zaman almayacak. Beldede alternatif etkinlikler de var tabi. Güzel plajlarında denize girmek, İdyma ören yerini gezmek, Azmak Nehri kenarında bir mola yerip yemek içmek ve tabi ki Akyaka’nın olmazsa olmazı Azmak Nehri’nde tekne turuna katılmak.


AZMAK DERESİ-KADIN AZMAĞI

Akyaka’nın en önemli doğal güzelliği diyebileceğimiz Azmak Deresi etrafındaki kaynaklardan beslenip Gökova Körfezi’ne dökülen küçük bir akarsu. Belde sınırlarında akan 2 km lik kısmı önemli aktivitelere sahip. Başta tekne turları ve yüzmek gibi.

Azmak Deresi bir tatlı su deresidir. Suyunun sodalı olması deniz suyuyla karışmamasını ve çok berrak bir görüntüsü olmasını sağlıyor. Dere kenarında ya da tekne turlarında suyun dibindeki bitkileri, taşları, toprağı yani kısaca her şeyi görebiliyorsunuz. Tekne turlarında kaptanların verdiği bilgiye göre 10 metreye yakın derinliğe sahip “akvaryum” adı verilen bölgede bile suyun dibini net izleyebiliyorsunuz. Zaten tekneler burada kısa bir fotoğraf molası veriyor.

Azmak Deresi’nin en yaygın aktivitelerinden biri yaklaşık 20 dakika süren tekne turu. (2022 de kişi başı 30 TL) Kısa aralıklarla kalkan teknelerde hem Akyaka manzarasını izliyor hem suyun içindeki ve kenarındaki sazlıkların yarattığı görsellikle keyifli zaman geçiriyorsunuz. Dere yoğunluğun yaşanmadığı sabah saatlerinde çok daha berrak. Bir özelliği de her mevsim sıcaklığının neredeyse aynı kalması (yaklaşık 8 derece)


Bunlar Akyaka Deresi’nin güzel tarafları. Bir de dikkat çeken olumsuzluklar var keşke olmasa dediğimiz. Birincisi bu kadar fazla sayıda tekne ve sık yapılan turlar Azmak Nehri’nin kirlenmesine , bulanıklaşmasına, bitkilerin zarar görmesine neden oluyor. Dere yavaş yavaş özelliğini kaybediyor. İkincisi dere boyunca her tarafın cafe, restoran gibi tesislerle doldurulmuş olması ve buraların kalabalıklığı, pahalılığı. Keşke bunlara bir sınır getirilebilse.

Özelliğini yitirmeden saki şehir Akyaka’yı ve Azmak Deresi’ni gezip görmek gerekir.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER