ESKİ CAMİİ (CAMİ-İ ATİK/ULU CAMİİ) EDİRNE


Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami)

Edirne erken Osmanlı döneminden beri önemli camilerle donatılan kentlerimizdendir. İstanbul ve Bursa’dan sonra en gazla ve en güzel  camilere sahip üçüncü şehrimiz durumundaki Edirne’de 14’ü Selatin Camii (sultanlara ait veya sultanların yaptırdığı) olmak üzere 300 civarında tarihi cami yer almaktadır.


Tabii Edirne deyince, şehrin her tarafından görülen ve dünya mirası olarak kabul edilen Selimiye Camii ilk akla gelendir. Bu caminin mimarisi ve güzelliği anlatılmaz görülür, yaşanır.                  (http://zekeriyaipek.blogspot.com.tr/2014/06/selimiye-camii.html)


Edirne’de Selimiye Camii’nin hemen karşısında ihtişamıyla ve anlatılan hikayeleriyle bir başka cami dikkati çekmelidir;Cami-i Atik veya Ulu Camii olarak da adlandırılan Eski Camii..

15. Yüzyılda yapılmış bu cüsseli yapı Edirne’de Osmanlılar’dan günümüze ulaşmış en eski anıtsal yapı olarak kabul edilmektedir. Şehirde bugüne ulaşan ilk orijinal ve anıtsal yapı özelliğindedir.


Eskşi Camii,1403 yılında Sultan I.Süleyman zamanında inşaası başlanan, 1414 yılında Sultan Çelebi Mehmet zamanında tamamlanmış bir camidir. Mimarı Konyalı Hacı Alaaddin,kalfası  ise Ömer İbn İbrahim’dir.

Cami üzerini örten dokuz kubbeyle çok kubbeli camiler grubuna girer.


Kuzey köşesinde tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Batı köşesindeki  iki şerefeli minaresi ise sonradan ilave edilmiştir. Oldukça kalın gövdeye sahip minare mimarisiyle dikkati çekmektedir.



Mermer minberin yan yüzleri rumi ve geometrik desenlerle süslenmiştir.



Eski Camii anlatılan hikayeleriyle de ziyaretçilerinin dikkatini çekmektedir;


  • ·         Osmanlı Padişahlarından III. Mustafa ve II.Ahmet bu camide kılıç kuşanmışlardır. Bu geleneği simgesel de olsa yaşatmak için bugün bile Cuma Hutbelerine imamların Kılıç ile çıkma sebebi budur.
  • ·         Hacı Bayram Veli II. Murat döneminde Edirne'yi ziyaret etmiş ve Eski Camide vaaz vermiştir. Hacı Bayram Veli'nin anısına duyulan saygı nedeniyle Vaaz Kürsüsü imamlarca kullanılmaz.
  • ·         600 yıllık Eski Cami, mimari özellikleri ve Hacer-ül Esved taşı nedeniyle, inanç turizmine ilgi duyanların ziyaret ettiği önemli camilerden biri. Mihrabın sağında yer alan bu taşın Kabe’den getirildiği anlatılır  ve bu taşın önünde iki rekat namaz kılanların dualarının kabul olduğuna inanılır.

  • ·         Eski Cami Edirne'de duaların kabul edildiği dört yerden biri olarak bilinir.



Bursa Ulu Cami‘sindekinden daha ileri düzeyde bir plana sahip olan yapıda, yan neflerdeki yuvarlak kasnaklı kubbelerde pandantifler, orta nefteki sekizgen kasnaklı kubbede ise mukar naslarla geçişler sağlanmış ve mihrap önünde prizmatik üçgenlerle kubbeye geçilmiştir. Son cemaat yerinin tuğladan örülmüş olması bu kısmın muhtemelen 15. yy da yapıya eklenmesinden kaynaklanmaktadır.

Cami iç mekan duvarlarında ünlü hattatların yazdığı dev yazılarla da ilgi çekici.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER