BARBAROS HAYRETTİN PAŞA TÜRBESİ


Osmanlı tarihinin en güçlü ve başarılı deniz komutanı (Kaptan-ı Derya) ve kaptanı olarak kabul edilen Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesi İstanbul Beşiktaş Meydanı’ndadır. Sahil yolu ile iskele arasında, Barbaros heykelinin karşısındadır.


Barbaros Hayrettin Paşa’nın  (Hızır Reis) doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir ancak Midilli’de doğduğu doğrudur. Asıl adı Hızır olan kaptana Hayrettin adı Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiştir.Barbaros adının da Avrupalılarca sakalının (barbo) kırmızı (rosso) olmasından dolayı yakıştırıldığı sanılmaktadır. Oruç, İlyas ve İshak gibi denizci kardeşler arasında yetişmiştir.


Barbaros’a Osmanlı donanmasının kaptan-ı deryalığı 1533 yılında verilmiştir. Preveze Deniz Savaşı gibi önemli savaşları kazanan, Akdeniz’in Türk denizi haline gelmesini sağlayan Hayrettin Paşa son seferi Nice’nin ardından İstanbul Beşiktaş’a yerleşmiş ve burada 1546’da 73 yaşında vefat etmiştir. O zamanlar denizin hemen kıyısında olan bugün türbesinin olduğu yere defnedilmiştir. Yapıldığı yıllarda türbe yanında yine Barbaros Hayrettin’in yaptırdığı bir medrese olduğu vasiyeti üzerine bu türbeye defnedildiği bilinmektedir.


Osmanlı mimarisine uygun olarak tasarlanan türbe sekizgen köşeli ve kesme taştan yapılmıştır.Tek kubbeli türbede altlı üstlü 14 pencere yer almaktadır.Sandukasının üzerinde Zülfikar resimli yeşil bir bayrak asılıdır. Türbe 1541-1542 yıllarında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir.

Türbe, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı ile 4 Nisan Deniz Şehitlerini Anma Günü gibi özel günlerde ve   Cuma günleri ziyarete açıktır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER