KARAOĞLANOĞLU ŞEHİTLİĞİ KUZEY KIBRIS


Kıbrıs Türkleri özellikle 1963 yılında başlayan Rum yıldırma politikası ve katliamlarda önemli acılar yaşamış çok şehit vermiştir. 1974 yılında iyice artan olaylar Türkiye’nin adaya asker çıkarmasıyla son bulmuştur. Tabi bu arada Kıbrıs Türklerinin yanında Türk ordusu da şehitler vermiştir. Bu nedenle Kuzey Kıbrıs yerleşimlerinde çok sayıda “şehitlik” bulunmaktadır. Bu şehitliklerin en önemlisi Girne’de bulunan “Karaoğlanoğlu Şehitliğidir.”


Karaoğlanoğlu Şehitliği Girne’den Alsancak yönüne giderken yolun sağ tarafında deniz kıyısında bulunuyor. Şehitlik Kıbrıs Barış Harekatında şehit düşen Türk ordusuna ait 8 subay ,5 astsubay, 58 erbaş ve er adına yaptırılmıştır. Şehitliğe harekat sırasında adaya ilk çıkan Türk silahlı kuvvetleri alayının komutanı Halil İbrahim Karaoğlanoğlu’nun ismi verilmiştir. Türkiye tarafından yaptırılan şehitlik 20 Temmuz 1976 tarihinde açılmıştır.


Şehitlik girişindeki iki ana sütun anavatan Türkiye’ye açılan kapıyı temsil etmektedir. Batıdaki heykeller Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, doğuda bulunan heykeller Türkiye’yi temsil eder. Heykelin dört ayrı ayak üzerinde durması da harekatın dört günde tamamlandığını anlatır.

Karaoğlanoğlu Şehitliğine yakın konumdaki Çıkartma plajı ve CK 1974 çıkartma gemisi de görülebilir.








 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER