ATATÜRK EVİ SELANİK

 

Selanik, Yunanistan’ı ziyaret eden Türk insanının en çok gezi listelerine aldığı şehridir. Bu durum Selanik’in bir derece İzmir’e benzetilmesi, doğal ve tarihi güzellikleri ve tabi ki Atatürk evini görme isteğidir.

Selanik dolu dolu birkaç gün geçirebileceğiniz bir Ege şehri. Buraya yolu düşenler 2-3 saatini mutlaka Atatürk evini gezip görmeye ayırmalı.

Selanik’in Apostolou Pavlu Caddesi üzerinde bulunan evin Osmanlı dönemindeki adresi “Koca Kasım Paşa Mahallesi Islahane Caddesi” olarak kayıtlara geçmiştir.


1870 yılında Rodoslu Müderrris Hacı Mehmet vakfınca yaptırılan ev 1878 yılında Ali Rıza Efendi tarafından kiralanmıştır. Yaygın görüşe göre Mustafa Kemal bu evin ikinci katında, güney taraftaki odada dünyaya gelmiştir. Çocukluğu bu evde geçmiş, babasının vefatından sonra başka bir eve taşınmıştır. II.Meşrutiyetten sonra Mustafa Kemal bu evi satın almış aile bir süre daha burada oturmuştur.

Savaş dönemlerinde akıbeti pek bilinmeyen ev 1933 yılında Selanik Belediyesi tarafından satın alınarak Cumhuriyetin 10.Yılı nedeniyle Atatürk’e hediye edilmiştir. Ancak anlaşmazlıklar sonucu 19 Şubat 1937 tarihinde teslim alınabilmiştir. Ev 10 Kasım 1953 tarihinde müzeye çevrilmiştir.



Atatürk Evi Müzesinin iki katı “Selanik, Manastır, İstanbul ve Ankara” odaları şeklinde düzenlenerek ziyarete açıldı. Atatürk’ün hayatından kesitler, kullandığı eşyalar, fotoğraflar ve heykeller müzede ziyaretçilere sergileniyor.

Atatürk Evini ücretsiz gezebiliyorsunuz. Farklı bir manevi duyguyla geziyorsunuz müzeyi. Girişte karşılayan güvenlik görevlilerinden itibaren neredeyse tüm gezenler Türk insanları olduğu için bir süre Yunanistan’da olduğunuzu unutuyorsunuz. Müze çevresindeki mekanlarda da Türkçe konuşan inanlara sık rastlamak mümkün.Yine bu mekanlarda Türk kahvesi ve çayı başta olmak üzere birçok tanıdık ürünü bulabiliyor, keyifle mola veriyorsunuz.




 Not: Müze evin bahçesinde bulunan nar ağacını Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendinin diktiği ve Mustafa Kemal’in bu nar ağacı altında çocukluğunu geçirdiği de anlatılan bir hikaye.

 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER