Kayıtlar

Mart, 2024 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

SELÇUKLU TERSANESİ ALANYA

Resim
  SELÇUKLU TERSANESİ ALANYA Tersane Alanya’daki Selçuklu dönemi eserlerindendir. Alanya Kalesi’nin eteğinde Kızıl Kule yakınlarındadır. Alanya (Alaiye) kentinin fethinden 6 yıl sonra yaptırılmıştır. Kentte Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan eserlerdendir. Yapımına 1228 yılında başlanmış ve inşaatı bir yılda tamamlanmıştır. Tersane kemerli beş gözden oluşmaktadır. Denize bakan cephesi 56.5 metre genişliğindedir ve derinliği 44 metredir. Alanya tersanesi Selçukluların Akdeniz’de yaptırdığı ilk tersanedir. Bu dönemde Sinop’ta yapılan (Yine Alaeddin Keykubad tarafından) tersaneden sonra ikinci tersanedir. Duvarların yapımında dikdörtgen kesme taşlar, kemer kısımlarında pişmiş tuğla kullanılmıştır. Üst kısmı düz dam ile örtülmüştür.  Günümüzde pek işlevi olmayan ve kapalı durumda olan muhafız kulesi ve mescid kısmı da bulunmaktadır. Alanya Tersanesi ziyarete açıktır. Yakınında bulunan Kızıl Kule’yi ziyaret edenler genelde tersane kısmını da gezilerine eklemektedir.

ST.HİLARİON KALESİ GİRNE

Resim
  Kuzey Kıbrıs gezi planlarında mutlaka liste başı yerlerden biri St.Hilarion Kalesi oluyor. Gerçekten de Girne’ye yolu düşenler mutlaka buraya uğramalı. Mimarisi, kurulduğu yerin konumunun güzelliği ve gezmenin zorluğuyla muhteşem bir kale. Beşparmak Dağları’nda üç önemli kale var; St.Hilarion, Kantara ve Bufavento. Bunlar içinde en dikkat çekicisi St.Hilarion. Diğerleri hem Girne şehir merkezine çok uzak ve ulaşımı daha zorlu hem de St.Hilarion kadar görkemli ve sağlam değil. O nedenle Kıbrıs gezi planlarına bir kale yazılacaksa mutlaka St.Hilarion Kalesi olmalı. St. Hilarion Kalesi Girne’ye ve Akdeniz’e hakim konumda, Beşparmak Dağları’nın 731 metre yüksekliğine kurulmuş. 7.Yüzyılda başlayan Arap akınlarına karşı ada halkını koruma, denizden gelecek saldırılardan haberdar olma amacıyla Bizanslılar tarafından yaptırılmış. Kalenin üst bölümlerine çıkıldıkça muhteşem Girne ve Akdeniz manzarası konumunun güzelliğini gösteriyor. Havanın çok açık olduğu günlerde Türkiye kıyılarının bile g

İSTANBUL CAMİLERİ;NUSRETİYE CAMİİ

Resim
  İstanbul’un Tophane semtinde II.Mahmut tarafından yaptırılan Selatin camierdendir. Cami tarihi İstanbul sınırları dışında inşa ettirilen camilerdendir.   Caminin yerinde “Arabacılar Kışlası Camii” adında ahşap bir caminin olduğu, 1823 yılındaki Firuzağa yangınında tamamen yandığı ve yerine   Nusretiye Camii’nin yaptırıldığı bilinmektedir. Kitabesine göre 1823 yılında inşaasına başlanmış 1826 yılında ibadete açılmıştır. Mimarı o dönem birçok Osmanlı eserinde imzası bulunan Balyan ailesinden Krikor Balyan’dır.   Mimarisinde ampir ve Barok usul etkilidir. Cami adının yangın yerindekilere yapılan yardımlardan dolayı “Nusretiye “ olduğu sanılmaktadır. Bir başak söylentiye göre de caminin açılışından birkaç ay sonra II.Mahmud’un yeniçeri ocağını kaldırmasının zaferi anısına bu ismin verildiğidir. İki minareli camilerdendir. Yakınında bulunan Tophane Kasrı, Tophane Saat Kulesi, Kılıç Ali Paşa Camii ve Karaköy sokakları da gezi planlarına mutlaka eklenmeli.