KIZIL KULE ALANYA


 KIZIL KULE

Alanya’nın sembol yapılarından olan Kızıl Kule ilçedeki 13.Yüzyıl Selçuklu eserlerindendir. Alanya denilince ilk akla gelen kule 1226 yılında Selçuklu Sultanı I.Alaeddin Keybubat tarafından inşa ettirilmiştir. Mimarı Sinop Kalesi’ni de yapan Halepli yapı ustası Ebu Ali Reha el Kettani’dir.

Kızıl Kule adını temel üzerinde belli bir yükseklikten sonra kullanılan kırmızı tuğlalardan almıştır. Sağlamlığını artırmak için harcında yumurta akı kullanılmış, kızıl rengi artırmak için de yüzeyine yumurta sarısı sürülmüştür.


Kızıl Kule, Alanya Kalesi’nin eteklerinde liman ile tersane arasında bulunmaktadır. Zaten yapılış amaçlarının başında kale,liman ve tersaneyi saldırılardan korumak gelmektedir. Kızıl Kule Ortaçağ Akdeniz savunma yapılarının en önemlilerinden biridir.Kuleye ulaşmak için Alanya limanına doğru gitmek gerekir. İlçenin birçok bölgesinden bütün ihtişamıyla görülebilmektedir.

Sekizgen planlı yapı zemin katı ile birlikte beş kattan oluşmaktadır. 33 metre yüksekliğe ve 29 metre çapa sahip kulenin orta kısmında bir sarnıç bulunmakta. Kule 56 adet mazgal penceresi, 22 tane de zift ve sıcak su dökme açıklığı vardır.Oldukça zengin plana sahip dış görüntüsüne rağmen iç mekan oldukça sade görünüme sahiptir.Kulede mutlaka çıkılması ve görülmesi gereken teras kısmına 85 basamaklı taş merdivenle ulaşılıyor. Teras katında panoramik olarak Alanya izlenebilmektedir. Limandan Alanya Kalesi’ne, Akdeniz’den Selçuklu Tersanesi’ne en güzel görüntülerin yakalanacağı yer burasıdır.




Yüzyıllarca askeri amaçlı kullanılan Kızıl Kule 1950’li yıllarda onarımdan geçmiş ve 1979 yılında ziyarete açılmıştır. Günümüzde dönem dönem Alanya Etnoğrafya Müzesi olarak da kullanılmaktadır.

Alanya'ya gelmişken; Alanya Kalesi'ni, Selçuklu Tersanesi'ni, Damlataş Mağarası'nı da mutlaka görmelisiniz.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER