SOFYA GEZİ REHBERİ

SOFYA’DA GEZİLECEK YERLER

Sofya Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehri.Aynı zamanda da en çok merak edilen ve gezilen şehri. Sofya Bulgaristan’ın batısındaki Sofya havzasında yer alıyor. Nüfusu yaklaşık 1.3 milyon kişi kadar.

İstanbul’dan Sofya’ya uçakla, trenle ya da özel aracınızla ulaşmak mümkün. Özel araçla İstanbul’dan yaklaşık 6 saatte, Edirne’den 3.5 saatte ulaşılabiliyor. Sofya’yı doya doya gezmek için iki gün bir gecelik planlama yapmak gerekir. Uygun otellerin yanında, tarihi yerlere yakın konumda günlük daireler de kiralanabilir. Bu da birkaç kişilik turlarda bütçeyi zorlamayacaktır.

Peki Sofya’da gezilecek yerler neresi?

Genelde Sofya’da mutlaka görmelisiniz denilebilecek yerler birbirine yakın konumda. Biraz yorucu olsa da yürüyerek gezip dolaşmak mümkün. Şehir düz bir havzaya kurulduğu için gezmek de kolay.

Şehrin tarihi MÖ 8. Ve 7.yüzyıllara dayanıyor. “Serdi” adıyla bir Trak kabilesi tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Roma hakimiyetinde şehre “Serdika” adı verilmiş. Günümüzde de Serdika kalıntılarının bulunduğu yer merkez kabul ediliyor. Roma,Slav,Bizans,Osmanlı ve Rus mimarisinin örnekleri de bu merkezin etrafında yer alıyor.

Şehir 14.yüzyıl sonlarından itibaren Osmanlı egemenliğine girmiş, yine aynı yüzyılda “Azize Sofia” ya da “Ayasofya” dan kaynağını alarak Sofya ismini almış.


Sofya’yı gezerken özellikle şehrin düzeni, temizliği ve çok iyi korunmuş mimari eserleri dikkatinizi çekecek. Sofya gezisi merkezde bulunan ve şehrin sembolü olan Aleksander Nevski Katedrali’ni ziyaret etmekle başlamalı.1882 de inşaatına başlanan bu Bulgar Ortadoks Kilisesi Balkanlar’daki ikinci büyük katedraldir. Turkuaz rengi altın kaplama kubbeleri ve görkemli mimarisiyle şehrin ilk görülmesi gereken eseridir. ( Not: Katedral içinde fotoğraf çekmek isterseniz 10 Leva ödemeniz gerektiğini hatırlatayım)

Aleksander Nevski Katedrali’nin etrafında mimarisiyle dikkati çeken birçok bina görebileceksiniz. Katedralin sağ çaprazında Ayasofya Kilisesi yer alıyor. Zamanı olanlar burayı da gezmeli.


Katedrali arkanıza alıp 300-400 metre yürüyünce Sofya’nın bir başka sembol yapılarından Aziz Nikolas Rus Kilisesi karşınıza çıkacak. 1907-1916 yılları arasında inşa edilen kilise görkemli mimarisiyle dikkat çekici.

Kilisenin yanından devam ettiğinizde birkaç dakika sonra bir başka muhteşem yapıyla karşılaşacaksınız. “İvan Vazov Ulusal Tiyatrosu”. Bulgaristan ve Sofya’nın en eski ve en etkin tiyatrosunun içini gezemiyorsunuz ama dışından fotoğraflamak ve önünde bulunan havuzlu parkta biraz mola vermek harika.

Parktan devam ettiğinizde Serdika kalıntıları arasında Sofya’nın en eski binası kabul edilen Rotunda Sveti Georgi Kilisesi’ni göreceksiniz. Bu bölge aynı zamanda Roma dönemi kalıntılarının en yoğun olarak görüleceği yerlerden. Rotunda Kilisesi’nden çıkıp sola devam ederek Serdika kalıntılarını (Sofya Arkeoloji Kompleksi) ,Azize Sofya heykelini ve Banyabaşı Cami’sini göreceksiniz.Karşısında da Sofya Ulusal Sanat Galerisini.






Gezinin son durağı Vitosha Bulvarı’nın başlangıcında bulunan Aziz Nadelja Kilisesi olmalı. Yorgun ama keyifli Sofya gezinizi Vitosha Bulvarı’yla tamamlamalısınız. Sofya’nın en hareketli caddesi. Mağazaların, restoranların ve renkli gece hayatının en yoğun olduğu yer burası.











 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER