KÖPRÜLÜ KANYON MİLLİ PARKI

 

Köprülü Kanyon

Ülkemizin en bilinen, en çok ziyaret edilen kanyonlarından biridir. Köprülü Kanyon muhteşem doğası, turkuaz rengi suları ile görülmeye, yüzülmeye ve akışıyla da rafting sporu yapmaya çok elverişlidir. Özellikle yaz mevsiminde ziyaret edildiğinde yoğun insan kalabalığıyla karşılaşmanız neredeyse garantidir. Daha sakin ortamda ve keyfini çıkararak gezmek için ilkbahar ve sonbahar ayları tercih edilmelidir.

Köprülü Kanyon ismini üzerinde bulunan Roma döneminde inşa edilmiş ve hala işlevini sürdüren tarihi köprüden almaktadır.


Aynı isimle anılan milli park sınırlarında yer alan Köprülü Kanyon Manavgat ilçesinin 63 km kuzeybatısında yer almaktadır. Köprüçay’ın milyonlarca yıl aşındırdığı kayaların oluşturduğu dik uçurumlardan meydana gelir.Bölge 1973 yılından beri milli park ilan edilip koruma altına alınmıştır.

Bolasan Köyü ile Beşkonak Köyü arasında meydana gelen yarma vadi kanyonun en ilgi çeken bölümünü oluşturur. 14 km uzunluğundadır ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğine sahiptir. Ülkemizin en uzun kanyonlarındandır. Kanyonun içinde akan ve genellikle karstik kaynaklarla beslenen Köprüçay her mevsim yüksek debisiyle dikkati çeker.



Köprülü Kanyona ulaşmak için Antalya-Alanya karayolu üzerinde, Serik ilçesini geçtikten sonra “Taşağıl-Beşkonak-Köprülü Kanyon Milli Parkı” tabelası sapağından dönmek gerekiyor. Sapaktan itibaren yoldan ayrılmadan 37 km yol yapılıp kanyona ulaşılıyor. Kanyona adını veren Oluk Köprü araçla ulaşılan son nokta. Buraya kadar yol oldukça düzgün.

Köprülü Kanyon’u keyfini çıkararakgezmek için;Taşağıl,Beşkonak,Bozyaka yoluyla ulaşmak, Oluk Köprü’den araçla Köprüçay’ın karşısına geçmek, dönüş yolu olarak da nehrin diğer yakasını kullanmak. Bu şekilde bir rota oluşturulunca hem kanyonun iki tarafı gezilebiliyor, nehir kenarındaki tesislerin herhangi birinde mola verilebiliyor hem de dönüş yolunda diğer tarihi köprü olan “Büğrüm Köprü” ve antik yollar da görülebiliyor.

                                                    Büğrüm Köprü

MS 2.yüzyılda yapıldığı sanılan Oluk Köprü kanyonun en dikkat çekici eserlerinden. Köprü üzeri ve yanındaki merdivenlerden inilerek kanyonun köprüyle görüntüsü fotoğrafçıların en çok ilgi gösterdiği yerlerden. Yaklaşık 22 metre uzunluğunda, 35 metre yüksekliğinde ve 2.70 metre genişliğinde olan köprü hala araç geçişine uygun. Kanyonun en dar yerine yapılan köprünün iki tarafından kanyon mükemmel görüntüler sunuyor. Oluk Köprü’yü geçince araçlar için uygun park alanı da mevcut. Hem milli park girişi hem de otopark ücretsiz.

Köprülü Kanyon Milli Parkını doyasıya gezmek için zamanınız varsa bir gün ayrılmalı. Ama kısıtlı bir gezi programı yapmışsanız yarım gününüzü kanyona ayırıp, bir iki saati yakında bulunan; Selge Antik Kenti, Tazı Kanyonu ve Aspendos Antik Kenti’ni gezmek için plan yapılmalı, günü Manavgat Şelalesi’nin huzurlu ortamında tamamlamalısınız.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER