KAYSERİLİ AHMET PAŞA SOKAĞI "İstanbul'un tarihi sokakları"

 


İstanbul’un özellikle “Tarihi yarımada” olarak bilinen en  eski yerleşim yerlerinin bulunduğu bölgede tarihi yaşatan sokakları fazlasıyla görmek mümkün. Eski evlere tarihi sokaklara ve nostaljiye merak duyan, fotoğraf çekmekten keyif alanlar adım adım bu sokakları keşfetmenin peşinde. (benim gibi)

Süleymaniye Ayrancı Sokak (https://zekeriyaipek.blogspot.com/2017/09/istanbulun-tarihi-sokaklariayranci-sokak.html) , Ayasofya ile Topkapı sarayı arasında yer alan Soğukçeşme Sokağı (https://zekeriyaipek.blogspot.com/2014/08/sogukcesme-sokagi-istanbul.html), Balat’ta bulunan Kiremit Caddesi (https://zekeriyaipek.blogspot.com/2020/04/balat-gezi-rehberikiremit-caddesi.html) ve Merdivenli Yokuş ilk akla gelen yerlerden.


Arayan  ve gezen için çok daha fazlası var. Bunlardan biri de Süleymaniye’de bulunan Kayserili Ahmet Paşa Sokağıdır. Sokak İstanbul’un meşhur mahallelerinden sayılan Molla Hüsrev’de bulunmaktadır.

Mahalleye adını veren ve mahallenin en görkemli konağını yaptıran Kayserili Ahmet Paşa, 1806 yılında Kayseri’de doğmuştur. Er olarak başladığı Osmanlı donanmasında kısa zamanda Oramiralliğe kadar yükselmiş, gösterdiği başarılarla ardından vezir payesiyle ödüllendirilmiştir.

Sokağa ismini veren konak 19. Yüzyıl başlarında inşa edilmiştir. Konağı ilk yaptıran bilinmemektedir ve yüzyılın ikinci yarısında Kayserili Ahmet Paşa’nın mülkiyetine geçmiş bu adla tanınmıştır.Konak yakın zamanda aslına uygun şekilde restore edilmiş bütün görkemiyle ayağa kaldırılmıştır. Konak kagir bir bodrum üzerine üç katlı ahşap binadır.



Konak günümüzde Kudep Koruma Uygulama ve Denetleme Müdürlüğü tarafından kullanılmaktadır.

Elinize fotoğraf makinesini alıp bir gününüzü ayırarak Kayserili Ahmet Paşa Sokağını, Süleymaniye Camisi’ni ve çevrede bulunan eski İstanbul sokaklarını gezmelisiniz.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER