BEYKOZ KASRI-MECİDİYE KASRI

 


İstanbul’un değişik semtlerinde “mini saray” olarak da adlandırılan kasırlar bulunmaktadır. Kasırlargenellikle padişahların dinlenmesi, yaz aylarını geçirmesi ya da av eğlencelerinde bir süre konaklamaları amacıyla yapılmıştır.

Ihlamur, Küçüksu, Aynalıkavak, Maslak Kasırları yanında Beykoz Hünkar İskelesi mevkiinde  de Beykoz (Mecidiye) Kasrı bulunmaktadır.

Beykoz Kasrı İstanbul’un en eski kasırlarından biridir. Mecidiye Kasrı olarak da adlandırılmasının nedeni Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa tarafından Sultan Abdülmecid’e armağan olarak yaptırılmaya başlanmış olmasıdır.1845 yılında inşaatına başlanan kasır Mehmed Ali Paşa’nın 1849 yılında vefatı üzerine oğlu Said Paşa tarafından 1854 yılında tamamlanmıştır. Kendisine armağan olarak yaptırılmasına rağmen Abdülmecid’in pek rağbet etmediği  kasır Sultan Abdülaziz tarafından yaz aylarında sık kullanılmıştır.

Kasır ilerleyen dönemlerde resmi konukların ağırlandığı ve konakladığı yer olarak kullanılmıştır.

Kare bir plan üzerine yapılan Beykoz Kasrı giriş katı, birinci kat ve ışıklandırma amaçlı kullanılan çekme kattan oluşmaktadır.

1.Dünya Savaşı sırasında kız yetimhanesi, daha sonraki yıllarda da çeşitli hastalıkların tedavi merkezi olmuştur. Ardından Boğaz Komutanlığına devredilmiştir. Bir süre boş ve ilgisiz kalan kasır 2010 yılında restorasyona alınmış 2017 yılında da ziyarete açılmıştır.

Bahçesinde çok güzel bir koru bulunan kasırda gezinizi boğaz manzaralı kafede kahve molasıyla tamamlayabilirsiniz.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER