TEKFUR SARAYI

 


İstanbul Fatih ilçesinde Edirnekapı ile Eğrikapı semtleri arasında bulunan Tekfur Sarayı Bizans döneminden kalan tek saray yapısı olarak dikkati çeker. Yapı Bizans imparatorlarının 12.yüzyıldan itibaren kullandıkları Blahernai’nin (İmparatorluk Sarayı) bir parçası olarak çok uzun yıllar kullanılmıştır.

Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen saray Edirnekapı surlarının ve burçlarının iç kısmında İstanbul’un yüksek tepelerinden bir üzerine yapılmıştır. Bu konumuyla “Yüksek Saray” olarak da isimlendirilir.


Tekfur sarayı İstanbul’un fethi sırasında ilk fethedilen bina olarak da tarihe geçti. Saray fetihten günümüze kadar değişik amaçlarla kullanıldı.Sonrasında da kaderine terk edildi. Bis dönem fil ahırları ve hayvanat bahçesi olarak kullanıldı. Daha sonra uzun yıllar cam ve çini atölyesi olarak hizmet verdi. Burada üretilen meşhur çiniler İstanbul’un değişik eserlerini süsledi.

Saray ile ilgili ilginç rivayetlerden biri de meşhur Kaşıkçı Elması’nın burada bulunduğudur.

Tekfur Sarayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2006 yılında başlatılan restorasyonun ardından yakın zamanda müze olarak ziyarete açıldı.Özellikle meşhur olduğu cam ve çini  eserlerin sergilendiği müze olarak düzenlenmiştir.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER