LAGİNA ANTİK KENTİ "LAGİNA HEKATE KUTSAL ALANI"




Lagina,Muğla-Yatağan ilçesine bağlı Turgut Köyü yakınlarındaki bir antik kenttir. (Turgut Köyü yakın zamana kadar Lagina kelimesinden türetilen “Leyne” diye isimlendirilmiştir.) Aslında Lagina bir antik kent olarak değil de “Lagina Hekate Kutsal Alanı” olarak adlandırılır.

Antik çağda bazı önemli kentlerin kutsal alanları, tapınma merkezleri vardır.Miletos’un Didyma Apollon Tapınağı, Kolophon’un Klaros Bilicilik Merkezi, Karya kentlerinin Labranda’sı gibi.Lagina Hekate kutsal alanı da yakınında bulunan Stratonikeia antik kentinin kült yeri, yine yakın çevresinin dini merkezidir.Burası bölgenin en eski tapınma merkezi olarak kabul edilir.


Lagina çevresi MÖ 3000 lerden beri yerleşim yeri olmuştur.

Lagina kutsal alanında Stratonikeia antik kenti kazılarını da yürüten Prof.Bilal Söğüt başkanlığındaki heyet tarafından kazılarak birçok önemli yapı ortaya çıkarılmıştır.

Lagina Türk arkeoloji tarihi açısından da önemli yere sahiptir.Türkiye’de arkeolojiyi ve müzeciliği başlatan kişi olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey Halil Ethem Bey’le birlikte 1891-1893 yılları arasında Lagina’da ilk kazıları başlatmış ve ele geçen buluntuları İstanbul Arkeoloji Müzesine taşımıştır.Lagina önemli eserleri yurt dışına kaçırılamayan nadir yerleşimlerdendir.


Lagina gezisi 1-2 saatte tamamlanıyor.Kente girişte ilk yapılması gereken antik çağlarda olduğu gibi anıtsal giriş kapısı “Propylon” dan geçmek.Görkemli şekilde ve aslına uygun olarak ayağa kaldırılmış kapıdan girişin ardından sol tarafta Tanrıça Hekate adına inşa edilen tapınak karşılıyor.


Burası Anadolu’da Hekate adına inşa edilen tek tapınak, Korint düzeninde inşa edilen ikinci tapınak.


     Anıtsal kapıyı tapınağa, tapınağı da kurban ve sunak yerine (Altar)bağlayan kutsal yol

     Kutsal alanı çevreleyen duvar (Peribolos)


     Dorik Stoalar, şapel kalıntısı Lagina’da görülebilecek kalıntılar.

 Çevreye saçılmış sütun kaideleri ve başları tapınağın antik dönemdeki ihtişamını yansıtıyor.

Lagina antik kenti gezisinde yakınlarda bulunan Stratonikeia antik kenti ve Turgut köyünde bulunan Osman Hamdi Bey müze evi de mutlaka gezilmeli.

Hekate’nin hikayesi
Hekate,karada, denizde ve havada güçleri olan tek tanrıçadır.Bütün kapıların koruyucusudur.Sihir, falcılık ve intikam almayı elinde tutar.Mezarlıkların sahibesidir.Tüm köpeklerin de sahibi olduğundan çoğunlukla yanında dişi bir köpekle gezer.  Karabasan, hortlak ve cinlerin yöneticisidir. Onları insanlara musallat eder ya da insanları onlardan korur.

Roma döneminde şaşalı şekilde her yıl kutlanan “Hekatesia Şenlikleri” günümüzde Lagina festivaliyle canlandırılıyor. Özellikle paganlar festivale ve kutlamalara büyük ilgi gösteriyor, antik kente turlar düzenleniyor.

    Şenlikler sırasında Stratonikeia ve diğer kentlerden gelenler bu basamaklara oturarak etkinlikleri izlerlermiş.

Lagina’ya Nasıl Ulaşılır
Yatağan tarafından gelirken termik santrale gelmeden, Milas yönünden gelirken santrali hemen geçince “Turgut-Lagina” tabelasından dönüp yaklaşık 9 km sonra Turgut köyüne, köy girişinden de sağ tarafa kısa bir araç yoluyla kente ulaşılıyor.Bir görevli ve küçük bir satış standı var ve kente giriş şimdilik ücretsiz.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER