BEÇİN KALESİ MİLAS



Milas Beçin beldesinde yer alan kaleye, Milas çıkışındaki yuvarlaktan önce sola sonra sağa (Beçin yönüne) dönerek ulaşılıyor. Kavşaktan yaklaşık 2 km sonra kale tepedeki ihtişamıyla dikkati çekiyor. Beldede kale yolunu gösteren tabela yok ama tahmin edip yolu bulmak oldukça kolay.








Kalenin eteğine kadar aracınızla gidip otoparka park ederek kale ve çevresinde yer alan yapıları gezebiliyorsunuz. Şimdilik ücretsiz ziyaret edilebiliyor. Görevlisi gereken yardımı yapıyor. Otopark etrafında kafe, hediyelik eşya satış mağazaları var ama hafta içi açık oldukları için yanınızda içecek bulundurmakta fayda var.

Bilet gişesinden sonra hafif  rampalı yürüyüş yoluyla gezi başlıyor.İlk dikkati çeken yapı yolun sağında yer alan ve 14.yy.la tarihlenen hamam kalıntıları.



Tepeye ulaştığınızda sağ tarafa giden yol Ahmed Gazi Medresesi, Orhan Camii,  Kızılhan gibi beylikler dönemi eserlerinin bulunduğu alana, sola giden yol ise Beçin Kalesi girişine ulaştırıyor.



Kale girişinde ilk eser iki tarihi çeşme kalıntıları, ardından da sarnıç bölümü.   Merdivenleri çıkıp kale içine ulaştığınızda her tarafı kaplayan otlar,dikenler, incir ve zeytin ağaçları ile birçoğu yıkılmış evler karşılıyor.Zira Beçin Kalesi 1950 li yıllara kadar insanlara yerleşim yeri olmuş.





Kale içinde iki hamam kalıntısı görülebiliyor. Ayakta kalmayı başaran kule surlar dönemin heybetini yansıtıyor.

UNESCO  geçici miras listesine alınan kalenin daha bakımlı ve düzenli olması, kolay gezilebilir hale getirilmesi ziyaretçi sayısını artıracaktır. Kale gezisinin en güzel taraflarından biri de surlarından panoramik olarak Milas ovası ve çevresini izlemek.



Berçin Kalesi’nin Tarihi

Kale, geometrik,Arkaik,Klasik,Roma;Bizans,Beylikler ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıması bakımından önemlidir.

Eski metinlerde  Barçın ya da Berçin olarak adlandırılan Beçin, Menteşeoğulları Beyi Ahmed Gazi zamanında beyliğin merkezi olmuş ve en parlak dönemini yaşamıştır. Ahmed Gazi’nin 1391 yılında ölümünden sonra merkez Balat’a taşınmış ve Beçin önemini kaybetmeye başlamıştır. Beçin çevresi 1424 yılında Osmanlılara katılmıştır.

Kale 200 metre yüksekliğinde düz bir platoya kurulmuştur.Etrafa hakim konumuyla bir dönem gözetleme kalesi ve Evliya Çelebi’ye göre bir dönem de hapishane olarak kullanılmıştır.

Beçin Kalesi gezisinde yakın çevresinde değişik alanlara yayılmış; Ahmed Gazi Medresesi, Kızılhan, Orhan Bey Camii, Kara Paşa Medresesi, türbeler,kubbeli çeşme, hamam, şapel kalıntıları gibi tarihi değerler de görülmelidir.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER