SRPOST HIRİPSİMYATS KİLİSESİ/SURP HRIMSİMYANS KİLİSESİ




Sarıyer’in Boğaziçi kıyısında yer alan Büyükdere ilçenin en güzel semtlerindendir. 18.Yüzyılın ikinci yarısından itibaren,Fransız,İtalyan,Alman,Rum ve Rusların yoğun olarak yerleşmeye başladığı semte 19.yüzyıl başında da Ermeniler yerleşmeye başlamışlardır. Yüzyıllarca bahsi geçen gayrimüslümlerle Müslümanların birlikte yaşadığı Büyükdere’de o dönemlerin izleri fazlasıyla görülür. Kiliseleri,özel mimariye sahip tarihi evleri sayıları çok az kalmış olsa da Rum ve Ermeni vatandaşları görmek mümkündür.

                             
Bu kiliselerden biri de Ermeni Srpost Hıripsimyants Kilisesidir. Büyükdere’de Tarabya/Maslak istikametine giderken yolun sol tarafında yer alan kilise çok fazla bilinen ve dikkat çeken yapılardan değildir.

18 Haziran 1848’de ibadete açılan kilise Kevork ve Garabed Karakehya kardeşler tarafından ahşap olarak yaptırılmıştır.1886 yılında kagir olarak yeniden inşa eilmiştir.1893 yılında Ermeni patriğinin isteğiyle zamanın padişahının emriyle çatı ve tavan kaplamaları onarılmıştır.

1894 İstanbul depreminde büyük hasar gören kilise değişik dönemlerde yeni onarımlar görmüştür.En son düzenleme 2010 yılında yapılmıştır. Günümüzde Büyükdere’de sayıları oldukça azalmış olan Ermeni vatandaşların ibadetine ve ziyaretlere açıktır.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER