ARAPAPIŞTI KANYONU AYDIN



ARAPAPIŞTI KANYONU AYDIN
Arapapıştı Kanyonu Aydın-Denizli-Muğla üçgeninin ortasında yer alıyor.Akçay üzerinde bulunan kanyon 6 km. uzunluğunda ve yer yer 380 metre yüksekliğinde doğa harikası.








Bölgede binlerce yıldır varlığını sürdüren kanyon Kemer Barajı’nın su tutmasıyla doğa harikasına dönüşmüş. Günün ışık durumuna göre turkuazdan yeşile açık maviden koyu maviye değişik renk tonlarıyla da ilgi çekici. Kanyonu oluşturan başlıca kaya birimleri gnayslar, şistler, neojen tortullar, yamaç molozları ve alüvyonlardır. 



Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında turizme kazandırılmış. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlangıçta bir katamaran tekneyle başlayan turlar bugün üç tekne ile devam ediyor.Gün içinde belirli saatlerde yapılan turları kaçırıp saatlerce beklememek için internetten sefer saatlerini incelemekte yarar var.Bir de tekneler en az 10 kişiyle tura başlıyor. Tekne kaptanlarının aynı zamanda gönüllü rehberlik yapması güzel bir olay.

                                                                            Bizans Kalesi

                       Pers Anıt Mezarı (Sular yükseldiği dönemde ancak üst kısmı görülebiliyor)

                      Sular çekilince mezar bu şekilde ortaya çıkıyor (Resim alıntıdır)


Kanyonun Karacasu’ya bakan tarafında gizli bir dehliz mevcuttur. Bu dehliz yarık biçiminde olup, alt kısmı insan eli ile korunma amaçlı olarak taşlarla örülmüştür. Buradaki küçük ibadethane görünümü, Bizans dönemi Hristiyanlarından bir grubun burada inzivaya çekildiğini ya da gizlendiğini düşündürmektedir. Bir rivayete göre bu dehliz Afrodisias Antik Kenti’ne bağlanmaktadır.



Arapapıştı Kanyonu; dağ keçileri,porsuk, gri balıkçıl ve kızıl şahin gibi hayvanlar için de önemli bir yaşam alanı.Yaklaşık 2 saat süren tekne turuyla doğayı tarihi ve doğal yaşamı doyasıya yaşamak mümkün. Ayrıca “Sırainler” olarak adlandırılan mağaraları ve yürüyüş rotalarıyla da önemli bir ekoturizm alanı .




Gelelim bu ilginç isminin hikayesine; M.S 7. yüzyılda, Bizans hükümdarı Heraklius döneminde,  Afrodisias‘ı doğu yönünden istila etmeye çalışan Arap ordularının karşısına, kale gibi dikildiği ve Arapları şaşkına çevirdiği için Arapların şaşırıp kaldığı yer anlamına gelen “Arapapıştı” ismini almıştır.

Arapapıştı Kanyonu gezisi düşünenlere kısa hatırlatma; kanyon yolu üzerinde ve iskelede yapılmış tesislerde yiyecek içecek sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle hafta içi gidildiğinde barajdan çıkan balık ve köfte dışında yiyecek bulma şansınız yok. Yanınızda bir şeyler götürmekte fayda var.

Kanyonda tekne turunu en keyifli ve uzun yapabileceğiniz dönem Nisan Mayıs ve Haziran ayları.Çünkü suyun en yüksek olduğu dönem bu aylar.

Nasıl Gidilir
Arapapılştı Kanyonu’na Aydın-Denizli yolundan Nazilli ilçesinden Bozdoğan yönüne devam ederek ulaşılıyor. Buradan yaklaşık 57 km.uzaklıkta.Bozdoğan’a gelmeden Arapapıştı İskelesi tabelaları teknelerin kalkış alanına ulaştırıyor. Ayrıca Kemer Barajı’na gelmeden Akyaka köyü yönüne dönüp yaklaşık 45 dakikalık bir yolculukla kanyonu tepeden izlemek için seyir terasına ulaşmak da mümkün.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER