GÖKÇELER KANYONU MİLAS



Genellikle antik kentleri ve tarihi dokusuyla hatırlanan Milas yöresinde gezilebilecek yerlerin başında Gökçeler Kanyonu ve kanyon yamacında yer alan İncirliin Mağarası gelmektedir.
Milas Gökçeler Mahallesi yakınında bulunan Gökçeler Kanyonu, Karacahisar Mahallesi Suçıkan mevkiinden başlayıp, Gökçeler Mahallesi’ne kadar yaklaşık 8 km. uzunluğunda eşsiz bir doğal çevreye sahiptir.

Kanyonda en büyüğü ve ziyarete açık olanı İncirliin Mağarası gibi onlarca mağara yer almaktadır.Bu mağaralarda neolitik çağdan yakın zamana kadar insan yaşamının olduğuna dair arkeolojik buluntulara rastlanmıştır.



Gökçeler Kanyonu, asırlık zeytin, ceviz, incir ve çınar ağaçları, maki (sandal, sakızlık, akçakesme, defne) bitki örtüsü ve kızılçam ağaçları ile kaplıdır. Kanyonun içinden Değirmen Deresi (Hamzabey Çayı) geçmekte  (yaz mevsiminde kurumuş olsa da) ve yöre halkı eskiden bu çayın üzerinde 14 adet un değirmeni olduğunu söylenmektedir. Bu değirmenlerden üç tanesinin kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.


Gökçeler Kanyonu doğa yürüyüşü, dağ tırmanışı, mağara gezisi yapmak ve günübirlik turlar düzenlemek için son derece cazip bir bölge özelliği taşımaktadır. Görsel estetiği yüksek olan kanyonun eşsiz panoramik görüntüsü, Milas Kaymakamlığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından yapılan son çalışmalarla turizmin isteklerine cevap verebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu çalışmalar kapsamında kanyonun zirvesine bir seyir terası yapılmıştır. Seyir terasında hem yeme ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, kanyon yürüyüşü sonunda yorgunluk atabilir (gerçekten ihtiyacınız olacak) hem de kanyonun bütün güzelliklerini bu hakim bir noktadan seyredebilirsiniz.



Kanyon doğal hayatı içinde oklu kirpi, keklik, tavşan, üveyik, karatavuk, bıldırcın, çakal, tilki ve yaban domuzu gibi hayvanlar yaşamaktadır. Bu hayvanların yanı sıra kanyonda bulunan irili ufaklı mağaralarda cüce cinsi yarasalar yaşamaktadır.

Gökçeler kanyonu gezinizde başta İncirliin ve Çatal Mağara olmak üzere sayıları 30’u bulan mağaraları gezebilirsiniz. Şuan İncirliin Mağarası o da rehberler eşliğinde gezilebiliyor.Mağara araştırmacısı olmayanlar için diğer mağaraları gezmek pek uygun değil.

Nasıl Ulaşırsınız ?
Kanyona iki şekilde ulaşmak mümkündür. Birinci seçenek Milas-Bodrum karayolunun 6. Km’deki Ağaçlıhöyük Mahallesi kavşağından sola dönülerek, Ağaçlıhöyüke Gökçeler Mahalleleri geçildikten sonra Alaçam Mahallesi yolu takip edilerek ulaşılır.
İkinci seçenek ise yoğun turizm hareketine sahip olan Milas-Bodrum Havalimanı’ndan Milas istikametine girdikten   100 m sonra sağa dönülerek Akyol ve Gökçeler Mahallelerinden geçilerek ulaşılır.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER