AYASOSTİ KİLİSESİ ŞİRİNCE



Ayasosti (St.Demetrius) Kilisesi
Şirince, İzmir Selçuk ilçesine bağlı eski bir Rum köyü, Tarihte Çirkince, Kırkınca gibi isimlerle anılan köy günümüzde dünyaca tanınan bir turistik köy.Ev yapımı şarapları ve birbirine çok benzeyen ahşap evleriyle ünlü köy bölgenin en çok bilinen gezilen yerlerinden.Köyün her yerinde mübadele öncesi ve sonrasının izlerini görebiliyorsunuz.

Yüzlerce yıl Rumlara ev sahipliği yapan Şirince’de o günlerden üç kilise kalıntısı günümüze ulaşabilmiştir.






Bunlardan biri Şirince’ye girişte sağ taraftaki tepede bulunan ve yakın zamanda restorasyondan geçirilen Ayasosti kilisesidir.Kullanılan yapı malzemesi nedeniyle “Ahşap Tonozlu Kilise” olarak da adlandırılır.

XIX.Yüzyılda Şirince’li Rumlar tarafından yaptırılmıştır.Bazilika yapıda ve dikdörtgen planlı küçük kilisenin mübadeleden sonra Yunanistan’dan gelen Türkler tarafından bir süre cami olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Narteks kısmı günümüze ulaşamamıştır.Kesme taş ve ahşap yapı malzemenin kullanıldığı kilisenin tabanındaki mermer döşemelerin Selçuk’taki St.Jean Kilisesi ve İsa Bey Camii’nden getirildiği tahmin edilmektedir.

Tavan ve duvarlarında günümüze kadar ulaşabilen fresklerin bulunduğu kilisenin mihrap kısmındaki ahşap işçiliği özellikle dikkat çekmektedir.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER