BLAUNDUS ANTİK KENTİ


Ülkemizin her bölgesi ören yeri zengini. Bu konuda özellikle Ege ve Akdeniz Bölgelerimiz en yoğun ören yerine sahip bölgeler.Buralardaki antik kentlerimizin bazıları dünya çapında üne sahipken bazıları gün ışığına çıkarılmayı keşfedilmeyi bekliyor.


Bazı antik kentlerimiz küçücük bir kahverengi tabelayı merak edip yoldan çıkanlar tarafından gezilip görülüyor. Uşak Ulubey ilçesi Sülümenli Köyü yakınlarındaki Blaundus Antik kenti gibi.Uşak iline 40 km mesafede yer alan Ulubey ilçesi Sülümenli köyü sınırları içerisinde yer alan Blaundus antik kenti 1. Derece sit alanı olarak tescil edilmiş ve kazı çalışmaları yeni başlamış ören yerlerinden.


Blaundus; Büyük İskender’in Anadolu Seferleri’nden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından kurulmuş, şehir halkının kendilerine Makedonyalı Blaundus adının verdiği söylenmektedir. Büyük İskender’den sonra Bergama Krallığına ardından da Roma İmparatorluğuna bağlanan kentini, Roma döneminde önemi artmıştır. Derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer aldığı için uzun süre saldırılardan uzak kalmış kentin önemli yapıları arasında kale, tapınaklar, tiyatro, stadyum ve kaya mezarları bulunmaktadır.


Kentin, bazı kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Helenistik dönemde inşa edilen kuzey surlarının giriş kapısı kemeri, darphane bölümleri, idari binalar sur duvarlarının bazı bölümleri, İon tarzındaki mabet kentin ortasında yer alan ve Roma İmparatoru Claudius’un mabedi, yalnızca bir tarafında oturma kademeleri olan stadyum örnek olarak verilebilir. Kentin güney yamacında bulunan tiyatro kalıntıları ile hemen yanı başında bulunan kaya mezarları da görülmeye değer yapılardır. Şehrin simgesi ise çifte attır.

Kent hakkında ilk bilgiler 1845 li yıllarda Hamilton bu kentten geldiği bilinen bir yazıtı bulması ile duyulmaya başlamıştır.Yazıtla antik kentin adının Blaundus olduğu kesinleşmiştir. Yazıttaki; "Blaundeon Makedonon” ibaresi antik kent hakkında açık ve net bilgiler vermektedir.


Blaundus antik kenti, üç tarafı oldukça derin ve dik vadiler ile çevrili bir yarımada benzeri bir yapı üzerinde kurulmuş bulunmaktadır. Yarımada şeklinde bir toprak parçası üzerinde kurulu olması şehrin girişinin sadece kuzeydeki kapı ile yapıldığını göstermektedir.




Şehrin mezarları (nekropol) ise iki farklı alanda yer almaktadır. Birincisi; kentin kuzeyinde yer alan mezarlık ve birkaç Tümülüs, ikincisi ise kentin doğusunda yer alan vadide yer alan kaya mezarlarıdır.Vadi boyunca yüzlerce kaya mezar dikkati çeker. Kaya mezarları 2 li, 10 lu ve 12 li tarzda yapılmıştır.




Antik kentin dışında kalan alanda Ion tarzında ikinci bir tapınak ve tamamı 14 adet olan ancak bugünlerde sadece bir tanesi kemer yer almaktadır. Kemerlerlerin kesin olmamakla birlikte su kemeri olması muhtemeldir.Zaten kente ilk girişte bu kemerlerden biri karşılıyor sizi.

Merak edip Blaundus tabelasından dönüp bu kenti gezerseniz pişman olamayacaksınız. Giriş şimdilik ücretsiz. Geziniz sırasında şansınız varsa Sülümenli köyünden görevli Ahmet Koruk’a rastlarsanız onun gönüllü rehberliğinde çok güzel  ve faydalı bir antik kent gezisi yapacaksınız.

Blaundus Antik kentinden sonra yakında bulunan Ulubey kanyonlarına ve Clandras Köprüsüne mutlaka uğramalısınız.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER