ATATÜRK EVİ VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ DENİZLİ



Denizli merkez Saraylar mahallesinde yer alan müze bu şehirde öncelikle görülmesi gereken yerlerden biri.Şehrin her yerinden kolaylıkla ulaşılabilen müzeye giriş ücretsiz.Geziniz sırasında görevlilerin ilgisi de oldukça güzel bir tur yapmanıza yardımcı oluyor.

Atatürk evi ve Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan binanın yapılış tarihi kakında kesin bir bilgi yok.Mimari tarzından 19.Yüz yıl sonlarında yapıldığı anlaşılıyor.

Binanın müze olarak değerlendirilmesi fikrinin ana nedeni ise; Ulu Önder Atatürk’ün 4 Şubat 1931 tarihinde Denizli’ye gelişlerinde bir gece bu binada konaklamış olması.

1977  yılında Kültür Bakanlığı tarafından anıt eser olarak tescil edilen binada Atatürk’ün 100. doğum yılı olan 1981 yılı ile 1983 yılları arasında teşhir ve tanzim çalışmaları yapılmış ve 1 Şubat 1984 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır.



İki katlı binanın ikinci katında Atatürk’ün kaldığı oda yatak odası, yanındaki oda da çalışma odası olarak, onun kullandığı eşyaların korunmasıyla düzenlenmiş. Eşyaların orijinalliği korunmaya çalışılmış.


Binanın diğer odalarında Denizli ve yakın çevresinden derlenen etnoğrafik eşyalar sergileniyor ve geçmiş dönem günlük yaşamı canlandırılmaya çalışılıyor.




Müzede Atatürk’ün kişisel eşyaları dışında 16 Mayıs 1919 da Bayramyeri’nde düzenlenen Denizli mitinginde kullanılan sancak ve milli mücadelede büyük yararları görülen Selcenli Hüseyin Efe’ye ait giysiler de dikkati çekiyor.


Denizli için gezi programı yapıyorsanız; Kaklık Mağarası, Pamukkale, Hierapolis, Leodikeia ve Tripolis gibi doğal ve tarihi güzellikleri de mutlaka listenize eklemelisiniz.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER