DEMİR KİLİSE-SVETİ STEFAN BULGAR KİLİSESİ



BULGAR SVETİ STEFAN KİLİSESİ “DEMİR KİLİSE”
İstanbul’da haliç kıyısında Fener semtinde yer alan kilise Prens Stefan Bogoridi’nin bağışladığı arsa üzerinde inşa ettirildiği için Sveti Stefan ismiyle anılıyor. Ancak halk arasında yapı malzemesinden dolayı “demir kilise” olarak biliniyor. Tamamen demirden inşa edilen kilise dünyada tek olma özelliğine de sahip.ir zamanlar Arjantin ve Avusturya’da da demir kiliselerin olduğu ama bunların günümüze ulaşmadığı bilinmektedir.





Yapıldığı dönemde denizin üzerinde olduğu, sonraki dönemlerde Haliç ile arasına yapılan yol nedeniyle denizden içeride kaldığı anlatılmaktadır.(Bilgi: Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze)

Balat-Eyüp yolunda devam ederken Fener semtinde bütün görkemiyle ziyaretçilerini bekliyor. Uzun bir restorasyon döneminden sonra şimdilik haftanın her günü ücretsiz olarak gezilebiliyor.




1849 yılında ahşap yapı malzemesiyle inşa edilen kilisenin yanması sonucu 1898 yılında bugün görülebilen demir kilise inşa ettirilir.Projenin mimari Hovsep Aznavour’fur.Toplam 500 ton demirin parçalar halinde birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.


Üç kubbeli ve haç şeklinde olan kilise dış ve iç süslemeleriyle dikkati çeker.Mihrabı Haliç yönüne dönük, 40 metre yüksekliğindeki haç kulesi ise giriş kapısı üzerinde yer almaktadır.Zamanında 6 tane dökülen çanların 2 tanesi günümüzde de kullanılabilmektedir.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER