BERGAMA/PERGAMON



Luvi halkı döneminin Parg-a-uma’sı (Arapça Burç-halk),Helen döneminin Pergamon’u ve günümüzün Bergama’sı..Antik çağda “Bergama kağıdı” anlamına gelen parşömeni insanlığın kullanımına sunan ve bu dönemde Batı Anadolu’nun Pergamon Krallığı’nın başkenti.

Antik çağın en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Asklepion antik kentiyle dünyanın ilk psikayatri hastanesine  sahiptir Bergama.



Çeşitli yöntemlerle hastalara şifa dağıtan bir yer olan Asklepion Antik Kenti, o dönemin en  seçkin doktorlarını barındırmış,çamur banyoları, meditasyon, telkin, doğal bitkisel karışımlar, masaj, aromaterapi, özel diyetler, müzik, su ve SPA terapileri ile pek çok insanın derdine deva olmuştur.


Yine antik çağın en büyük termal tedavi merkezlerinden biri olan Allianoi ile tanınır Bergama. Maalesef bu önemli tarihi değer 2011 yılında Yortanlı barajının suları altında kalmıştır.

Roma çağının en yüksek tuğla yapısı olan Serapis Tapınağı da Bergama'dadır. İncil'de adı geçen 7 kiliseden biri olan Serapis Tapınağı, Bergama Kızıl Avlu olarak da adlandırılmaktadır. Bunun sebebi kırmızı tuğlalarla inşa edilmiş olmasıdır.



Bergama’yı kuşbakışı izleyebileceğiniz akropol diye adlandırılan tepede yer alan Pergamon ören yerini gezerken dünyanın en dik amfi tiyatrosunda soluklanabilir,günümüzde Berlin Müzesi’nde sergilenen en özel tarihi eserlerinden geriye kalanları gezebilirsiniz.

Doya doya bir gün geçireceğiniz Bergama’da müzesini gezmeden, tarihi çarşısında alışveriş yapmadan ve Kozak Yaylası’nda günün yorgunluğunu atmadan ayrılmamalısınız..












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER