İSTANBUL CAMİLERİ;PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ


Fatih’ten Aksaray yönüne giderken dört yol ağzında bulunan cami Sultan II.Mahmut’un eşi ve Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır.Yapılış tarihi 1871’dir.

Pertevniyal Valide Sultan Camii burada bulunan ve harap durumda olan Hacı Mustafa Efendi Camii’nin yerine yaptırılmıştır.

Osmanlı mimarisine 19.Yüzyılda hakim olan Gotik üslubundan Hint ve Türk mimarisine kadar çeşitli mimari unsurlarının yansıtıldığı yapılardandır.


Kubbesi duvarlarının üstündeki 16 vecihli ve pencereli, yüksek bir kasnağa oturtulmuştur. Kuzeyinde hünkar dairesi ve bununla bağlantılı bir mahfil yer almaktadır.



Kare planlı bu caminin dört köşesinde Hint mimarisin andıran birer kule bulunmaktadır. Mihrabı sade, mukarnas dolgulu ve yedi sıra sarkıtlı olup mermerdendir. Aynı sadelikte mermer minberin yan tarafında istiridye motifi görülmektedir.

Kürsüsü sekiz köşeli ve oymalı olup mermerdir. Caminin avlusuna doğu, batı ve güney olmak üzere üç kapıdan girilmektedir. Mezarlığı, musalla taşı ve son cemaat yeri bulunan bu caminin pencereleri ile kubbe arasındaki kasnağında “Mülk Suresi” kabartmalı bir şekilde yazılmıştır.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER