TRİPOLİS ANTİK KENTİ DENİZLİ


Tripolis antik kenti, ören yeri zengini Denizli’nin Buldan ilçesi Yenicekent beldesindedir.Denizli merkeze yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Tripolis Büyük Menderes ovasına bakan bir yamaç üzerinde kurulmuştur.


Antik çağda hem Ege Bölgesi ovalarında kurulan çağdaşı antik kentlere hem de İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi kentlerine ulaşan yollar üzerinde bulunan Tripolis güçlü olduğu dönemlerde bu konumunun avantajını fazlasıyla kullanmıştır.


Lidya belgelerinde ilk adının Apollonia olduğu, Lidya devleti zamanında kurulduğu ve Geç Helenistik dönemde Tripolis adını aldığı yazılmaktadır.Bir Lidya kenti olarak bilinmesine rağmen Frigya ve Karya bölgeleri arasında bulunması önemli bir tarım ve ticaret merkezi olmasında etkili olmuştur.Tripolis’te yakınında bulunan antik kentlerden farklı olarak üç tane Pazar yerinin bulunması ticari büyüklüğünü kanıtlamaktadır.


Tripolis bir Lidya kenti olmasına rağmen burada çıkarılan eserlerin çok büyük bölümü Roma ve Bizans mimarisinin eserleridir. Tripolis Menderes nehrine akan derelerin taşıdığı alüvyonlar altında kaldığı için bazı eserler günümüze orijinal şekilde ulaşmıştır.Son dönem kazılarında ortaya çıkarılan mozaikli ev gibi sağlam ve görkemli eserlere sahiptir.


Tripolis antik kentinde girişten itibaren; anıtsal çeşme,kapalı ve açık Pazar yeri,şehir binası, tiyatro, hamamı, kale surları,nekropol,mozaikli ev gibi kalıntıları görebilir, günümüzün tavla ve santranç gibi popüler oyunlarının geçmiş dönem versiyonunun etkilerini fark edebilirsiniz.



    Kilise ve Kapalı pazar yeri




    Antik çağın oyun taşlarından

    Pazar Yeri


    Mozaikli Ev
    Nekropol

ULAŞIM
Aydın-Denizli yolundan Buldan sapağına dönüp yaklaşık 4 kilometre sonra Yenicekent yoluna devam ederek Tripolis antik kentine ulaşılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER