MERYEM ANA KATEDRALİ/FETHİYE CAMİİ KARS


Ülkemizin en önemli ören yerlerinden biri olan ve 2016 yılında UNESCO Dünya kültür mirası olarak kabul edilen Ani Ören yerinde en dikkat çekici ve en çok ziyaret edilen yapı Meryem Ana Katedralidir. Aslanlı Kapı’dan ören yerine girip tura başlarken ilk göze çarpan ihtişamlı yapıyı özel kılan sadece bu görünümü değil, yapılarındandır.


Meryem Ana katedrali Ani ören yerinin en iyi korunmuş yapılarındandır.Katedralin Ani Kent merkezinde yapımına 1010 yılında II. Sembat zamanında başlanılmış olup, I. Gagik döneminde bitirilmiştir. Ani’deki Ermeni mimarisinin en gelişmiş kilise örneklerdendir.Kırmızı tüf taşından yapılmış kilise kubbeli bazilika planlı, üç nefli ve silindirik gövdelidir.



Katedralin üç kapısı vardır. Batıdaki halk kapısı,kuzeydeki patrik kapısı, güneydeki kral kapısıdır. Yapı ince uzun pencereleriyle dikkati çekmektedir.

1064 yılında Alpaslan’ın Aniyi fethiyle birlikte bir süre cami olarak kullanılmıştır. Yapının içine geçici minber ve mihrap eklenmiştir. Yaklaşık 60 yıl cami olarak kullanılan katedral 1319 yılında depremden hasar görmüş ve Mimar Tiridot tarafından onarılmıştır.

Günümüzde katedralin kubbe kısmında bazı bölümler çökmüş olsa da dış görünüşü ve iç mekan mimarisiyle görenleri büyülüyor. 





Meryem Ana katedralinden çıkıp sağa devam ettiğinizde Anadolu’da yaptırılan ilk cami olan Ebu’l Menucehr cami görülecektir. Burası da mutlaka gezip fotoğraflanmalı..









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER