VİZE KALESİ


Vize,Kırklareli’nin  ıhlamur kokulu ilçesi. Türkiye’nin “cittaslow” yani yavaş şehir sınıfına dahil edilen yerlerinden. Bakmayın yavaş şehir denmesine, MÖ 4 binli yıllardan beri yerleşimin olduğu, çeşitli uygarlıkların hakimiyet sürdüğü tarih kenti.


Vize,genelde Gazi Süleyman Paşa Camii (Ayasofya Camii) ve Trakya’nın tek amfi tiyatrosuyla anılır ama bu ilçeye gelenlerin genelde bir soluklanma molası verdiği kalesi de vardır.


Günümüze bazı sur duvarları, burçları ,kapısı başta birçok kalıntısı ulaşan Vize kalesi Kale Mahallesinde ilçenin en yüksek tepesinde bulunmaktadır. Bu nedenle hem gezmek, hem tarihi koklamak hem de Vize’yi tepeden izleyip soluklanmak için harika bir yerdir.

Tarihte, Traklara, Roam, Bizans ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış olan kale iç ve dış kale olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kalenin MÖ. 70’li yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. Kesin inşa tarihini gösteren bilgi/belge yoktur ancak daha sonraları onarım gördüğünü belgeleyen kitabe bugün Edirne Müzesi’nde sergilenmektedir. Vize kalesi muntazam iri ve  kesme taşlardan yapılmış aralarına dökülen harçla sağlamlaştırılmıştır.


Günümüze kadar ayakta kalabilen burçları Vize ilçesinin sembolü durumundadır. Ülkemizin görkemli kalelerini gezenler ve burada da tam bir kale bekleyenler için belki biraz hayal kırıklığı yaratacaktır ama İğneada,Dupnisa Mağarası ve Kıyıköy gibi yakın çevre gezileri planlayanlar mutlaka Vize’yi ve Vize Kalesini programlarına almalılar..








                                                                  Vize Tiyatrosu
                                            Gazi Süleymanpaşa Camii-Ayasofya Camii

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER