STRATONİKEİA "Ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti"


Muğla’nın Yatağan ilçesinin 6 km. batısında yer alan Stratonikeia ören yeri ülkemizdeki alışılmış antik kentlerden farklı özellikleriyle dikkati çekiyor. 2009 yılından beri kentte kazı çalışmalarını yürüten ve adeta kendini bu kente adayan Prof.Dr.Bilal Söğüt’ün dediği gibi “Stratonikeia dünyada tek”
Peki Stratonikeia’yı tek yapan özelliği ne?



-Stratonikeia Antik dönem,Karya,Suriye,Pers,Roma,Selçuklu,Beylikler,Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerinin iç içe, yan yana yaşatıldığı kent.





-Kenti gezerken bir yanda Roma hamamını, yanında beylikler dönemi hamamını, Osmanlı dönemi Şaban Ağa Camii’ni ve Cumhuriyet dönemi Türk evini görebiliyorsunuz.
-Taş döşeli Osmanlı sokaklarında gezerken ir anda karşınıza Roma dönemi meclis binası çıkabiliyor.
-Mermer sütunlu yollarda yürürken bir anda “Ağa Evi “ diye adlandırılan yapıların görkeminde hayallere dalabiliyorsunuz.
-Köyün girişinde ve ortasında yer alan köy meydanlarında asırlık çınarlar altında dinlenirken çevrenizde izlerini gördüğünüz Osmanlı dönemi dükkanlarının kalıntılarını izlerken köyün birkaç yüzyıl önceki ihtişamlı günlerine gidiyorsunuz.



















-MÖ.3. yüzyılda Suriye Kralı Antiokhos’un şehri kurduğu günden 1957 depreminde terk edildiği güne kadar sürekli yaşamın olduğu kentin her geçen yıl daha görkemli hale geleceğini görüyor ve mutlaka tekrar gelme planı yapıyorsunuz.

-Kent Strabon’a göre antik çağda çok güzel mermer yapılarla donatılımıştır. Zaten Stratonikeia tamamen mermerlerle inşa edilen kent olarak bilinmektedir.

Stratonikeia bu özellikleri dışında “Ölümsüz  aşkların ve büyük gladyatörlerin kenti” olarak da biliniyor. Çünkü kentin kuruluş hikayesi büyük bir aşka dayandırılıyor. “Suriye kralı I. Selevkos eşi Stratonike'ye büyük bir aşkla bağlanan ve amansız hastalığa düşen oğlu Antiokhos'a vermiş, Antiokhos da önce üvey annesi sonra eşi olan Stratonike adına Stratonikea kentini kurmuştur.





Stratonikeia ayrıca önemli gladyatörlerin yetiştiği veya emekliliklerini geçirdiği bir kent olarak ünlenmiş. Günümüzde kentin en görkemli eserlerinden olan “Gymnasıum” bu özelliğinin eseri.

                                              Kazı heyeti başkanı Prof.Dr.Bilal Söğüt

Oldukça geniş bir alana yayılan Stratonikeia’yı anlayarak gezmek için en az yarım gün ayırmalısınız. Gezerken Bilal Hoca ve öğrencilerinden yardım alınabilir. Güzel rehberlik yapıyorlar. Ören yerinde şuanda hummalı bir kazı ve restorasyon çalışmaları var. O nedenle biraz karmaşık bir görünüme sahip.

Kısa bir rehberlik yapacak olursak;köy meydanındaki Şaban Ağa Camii, beylikler dönemi  hamamı görülüp tarihi Osmanlı sokaklarında yürüyerek Gymnasıum, Meclis Binası, Roma Hamamı, Kuzey Kapısı ve Sütunlu yol gezilebilir.Yine yürüyüş mesafesindeki tiyatro ve üzerinde yer alan tapınak gezilir. Bu arada sağda solda göreceğiniz ağa evleri ve Cumhuriyet dönemi  Eskihisar’a evler de özellikleri ve güzellikleriyle dikkatinizi çekecektir.


Gezdiniz, yoruldunuz..Tur sonunda köy meydanında restore edilip ayağa kaldırılan köy kahvesinde yorgunluk çayınızı içebilirsiniz.




ULAŞIM

Milas’tan Yatağa-Muğla-Antalya yoluna devam edildiğinde yaklaşık 25 km. sonra önce yeni Eskihisar Köyüne 2 km. sonra da Stratonikeia antik kenti kalıntılarına (yolun sağında) ulaşılıyor.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER