LEODİKYA KUTSAL HAÇ KİLSESİ


Antik kentleriyle ünlü Denizli’de son yıllarda hızla ayağa kaldırılan ören yerlerinden biri Leodikeia’dır. Bu antik kentin ziyaret edilme sebeplerinden biri de 2014’te gezilmeye başlanan “Laodikya Kilisesidir”. Çünkü Laodikya Kilisesi İncil’de adı geçen 7 kiliseden biridir. Yani “Kutsal Haç Kilisesi” ne sahip olan Laodikya Antik Kenti, Hristiyanlık Dünyası’nın önemli bir “Kutsal Hac Merkezi” dir. Bu sayede birçok farklı dini grup Laodikeia’da zaman zaman ayin düzenlemektedir.



Bu arada İncil’de bahsedilen ve tamamı günümüzde Batı Anadolu’da bulunan 7 kilise şunlardır;
Efes (Ephesos) (Selçuk)
İzmir (Smyrna)
Bergama (Pergamon)
Salihli (Sardes)
Alaşehir (Philadelphia)
Denizli (Laodikeia)
Akhisar (Thyateira))


Leodikeia Kutsal Haç Kilisesi Hıristiyanlık dünyası için çok önemlidir. Büyük Constantinus zamanında (M.S. 306-337), Hıristiyanlığın M.S. 313 yılında Milano Fermanı ile serbest olmasıyla birlikte yapılmıştır. Bu yönüyle Hıristiyanlık dünyasının en eski ve en önemli kutsal yapılarından biri olma özelliğini korumaktadır ve bu nedenle yapı bir hac kilisesidir. Kiliseni yapımıyla birlikte kent M.S. 4.yüzyıldan itibaren kutsal haç merkezi olmuştur.  

Laodikeia (Hac) Kilisesi, ızgara sistemindeki plana göre Suriye Caddesinden ayrılan ve Kuzey Tiyatrosu’na ulaşan ara sokak üzerinde kentin kuzeydoğu bölümüne konumlandırılmıştır. Bu yönüyle Kilise, Tapınak A’nın kuzeydoğu yanındadır. Kilise doğu-batı yönlü bir adayı kaplayacak şekilde planlanmış olup yapıyla bağlantılı olan güneybatı ve kuzeydoğu sokaklar üzerinde birer adet çeşme yer almaktadır.


Kiliseye ara sokak üzerinden biri kuzeyde, biri güneyde yer alan iki kapıdan girilir. Narteks kuzey-güney yönlü olup buradan üç ayrı kapıdan naos kısmına geçilir. Kilise mimarisinin bir özelliği olarak naos odası kuzey, orta ve güney olmak üzere bazilikal planlı üç nef’e ayrılmıştır. Kuzey ve Güney nefler bitkisel ve geometrik tarzda yapılmış mozaik döşemeye sahiptir. Mozaikler üzerinde haç içinde iki adet dini görevlinin adı yer almaktadır







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER