İSTANBUL'UN TARİHİ SOKAKLARI;AYRANCI SOKAK


İstanbul’un taş döşeli sokakları, ahşap ve taş konaklarıyla geçmişi yaşatmaya çalışan, buram buram tarih kokan sokakları vardır. Bu sokaklar nerede denilince ilk akla gelenlerden biri Süleymaniye’de bulunan Ayrancı Sokak’tır.Süleymaniye çevresi anıtsal eserlerin yanında restore edilen ya da restore edilmeyi bekleyen bir çok sivil mimari esere sahiptir.


Fatih ilçesi Demirtaş Mahallesi’nde Süleymaniye Külliyesi ile Haliç arasında bulunan sokak, 16. Yüzyıldan 19.yüzyıl sonlarına kadar Osmanlı’nın sivil mimarisinin en güzel örneklerini barındırmaktadır.Özellikle 180 yıl öncesine dayandırılan ahşap konakların ayakta kalabilen orijinal Osmanlı evlerini burada görmek mümkün.


Bazları harap durumda olan konakların bir bölümümü belediyeye bağlı KUDEP (Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu ) tarafından 1998 yılından itibaren restore edilip hem kullanıma hem de turizme kazandırılmıştır.

İşte eski İstanbul bu demek, tarihi koklamak ve huzuru yaşamak için bu sokak mutlaka görülmeli. Burada sadece tarihi konakları görmüyor aynı zamanda huzuru ve mutluluğu yaşıyorsunuz.


Ayrancı Sokak’ta restore edilen konaklardan biri Haliç Cafe adında tesise dönüştürülmüş. Sokak gezisinin sonunda mutlaka buraya da zaman ayrılmalı. Cafenin İstanbul manzarası müthiş. İlgi ve ikramlar da güzel..

Ayrancı Sokak gezisine Süleymaniye Camii, Vefa semti, Balat ve Fener sokakları da eklenmeli..












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER