EBU'L MENUCEHR CAMİİ "Anadolu'daki ilk Türk Camisi"


2016 yılında UNESCO  Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilen Ani ören yeri barındırdığı tarihi ve kültürel değerler açısından da kendinden söz ettirmektedir. Binbir kilise şehri olarak adlandırılmasını sağlayan birçok kiliseyi barındıran ören yerinde Türk ve İslam tarihi açısından önem taşıyan Ebu’l Menucehr Camii hem mimari hem de tarihi değeriyle ön plana çıkar.


1o64 yılında şehri fetheden Alparslan idareyi Şaddadi Emiri Ebu’l Menucehr’e bırakmıştır. Ebu’l Menucehr’de ilk iş olarak şehri imar çalışmalarına girişmiştir. Bu çalışmaların en bilinen ürünlerinden biri de kaynaklarda 1072 yılına tarihlenen Menucehr Camii’dir.



Arpaçay Vadisi’nin kenarına ve  vadiyi en güzel görülebilecek bir konuma yapılan cami dikdörtgen planlı (18,5x15,7 m) ve iki katlı olarak yapılmıştır. Alt katı medrese olarak kullanıan caminin tavanında Selçuklu dönemi yıldız motifleri dikkat çekicidir.Dikkat çeken bir başka bölümü de 99 basamakla çıkılan (Allah’ın 99 adına dayandırılır) sekizgen köşeli minaresidir. Minare kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır. Kare bir kaide üzerine oturtulmuştur. Bugün sadece şerefesine kadar olan kısım ayaktadır. Minarenin üzerinde kufi yazı stili ile “Bismillah” yazısı bulunmaktadır. Sekizgen minare Orta Asya Türk Mimarisinin izlerini taşımaktadır.



Caminin en önemli özelliği de  Anadolu’da yapılan ilk Türk Camisi olarak kabul edilmesidir.

Camiye, Ani ören yerinde aslanlı kapıdan girdikten sonra şehri ortadan ayıran yol takip edildiğinde ulaşılır. Meryem Ana Katedralinin sağ tarafında yer alan cami minaresiyle şehrin her yerinden görülebilmektedir.

Kırmızı ve siyah renkli düzgün tüf taşlarıyla inşa edilen yapı mimari özellikleriyle dikkat çeker.
Camiyi gezdikten sonra pencerelerden birine oturup Arpaçay Vadisi manzaralı dinlenme bütün yorgunluğu alacaktır.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER