AFRODİSİAS MÜZESİ


Afrodisias ören yeri girişinde sağ tarafta bulunan müze ülkemizin heykeltıraşlık eserleri bakımından en zengin müzelerindendir. Arkeologlarca kabul edilen görüşe göre Aphrodisias antik çağın heykelcilik okulu olarak kabul edilir.


Afrodisias Müzesi Afrodisias kazılarında ortaya çıkan eserlerin sergilendiği, bu özelliği ile Müze ve Ören yerinin iç içe olduğu ender müzelerdendir.


Afrodisias ören yerinde bir müze oluşturma fikri ve çalışmaları Prof.Dr.Kenan Erim tarafından 1961 yılında başlatılmıştır. 1961 öncesi kazılarından çıkan buluntular İzmir ve İstanbul Arkeoloji Müzelerine götürülmüş, aynı yıl kazılarda çıkarılan buluntular kazı evi deposu ve önündeki Deveci Hanına konuluyordu.

Müze bugün bulunduğu yerde 1977 yılında tamamlanıp teşhir çalışmalarına geçilmiştir.

Afrodisias Müzesi,Küçük eserler salonunda ören yeri sahası içindeki Akropol Tepe ve Pekmez Tepe höyüklerinde yapılan kazılardan çıkartılan Kalkolitik Dönem, Bronz Çağı erken, orta ve geç dönemlerini kapsayan Prehistorik eserlerle, bu höyüklerden ve Afrodit Tapınağı çevresinden çıkarılan Lidya seramikleri, Arkaik, Klasik, Helenistik dönem eserleri ile ören yerinde yapılan kazılarda ele geçen Roma, Bizans ve Erken İslami devir eserleri sergilenmektedir. 


Müze eser koleksiyonunun en önemli bölümünü M.Ö. 1. yüzyılda Geç Helenistik Dönem’de faaliyete başlayıp, M.S. 5. yüzyıl Erken Bizans dönemine kadar varlığını sürdüren Afrodisias Heykeltıraşlık Okulu’nun ürettiği çok sayıdaki heykel ve kabartmaları ile muhtelif tipte lahitleri oluşturmaktadır.


Afrodisias kazılarında ortaya çıkarılan çok sayıda heykel değişik salonlarda sergilenmektedir.Bu salonlar; İmparatorluk Salonu, Melpomene Salonu, Odeon Salonu, Camekanlı Teşhir Galerisi, Camekanlar, Penthesilia Salonu ve kente adını veren Tanrıça Aphrodite Salonu, ayrıca iç bahçe ve avluda kentte çıkan lahitler teşhir edilmektedir.










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İLGİNÇ HİKAYELER,İLGİNÇ MEKANLAR "CİN DELİĞİ,CEHENNEM KAPISI HİERAPOLİS"

İSTANBUL'UN EN GÜZEL 10 SEYİR TEPESİ

MALTEPE BEŞÇEŞMELER